Когато незаконните сметища се намерят и се наложат санкции на конкретният кмет, директорите ни биват нападани по партийна линия. Toва заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро в сутрешния блок на БНТ.

Той представи Националния координационен център в Министерството на околната среда и водите, какво и къде се следи на мониторите. Утре сутринта екоминистърът трябва да даде поискания от премиера Бойко Борисов списък на нерегламентираните сметища.

Като основно причина за незаконните сметище министърът посочи, че хората просто не искат да отидат до контейнера, а си изхвърлят боклука в реките.

Борисов иска списък на сметищата, за да изчисти страната
Обновена

Борисов иска списък на сметищата, за да изчисти страната

След това жесток контрол и "тези престъпления" да се разследват

Не може да се сложи камера или полиция навсякъде, но голяма част от депата са одобрени от кметовете - било в урбанизирана територия, било в земеделски земи. Има и направени тайни сметища в Натура, посочи Димитров.

По отношение на състоянието на язовирите и предстоящите валежи в страната, Ревизоро увери, че всички язовири се държат с 1-2 млн. по-малко обем. Трябва да се внимава със захранването на цялото Черноморие с вода, изтъкна екоминистърът.

Най-пълни са язовирите на енергетиката и там няма проблем. Във всички язовири, които са за питейно-битови нужди, има вода поне за една година. Проблеми има при язовирите за земеделски нужди, призна Димитров.

Установиха нов теч на отпадни води във Варненския залив

Установиха нов теч на отпадни води във Варненския залив

Вероятна причина била неравният терен под временната тръба

Във връзка с контрола на канализацията на отпадните води във Варна, Ревизоро попита докога МОСВ ще разбира със закъснение за екологичните катастрофи.

Към днешна дата няма ТЕЦ, който да обработва и гори RDF отпадъци, увери още Ревизоро.

Във връзка с протеста пред екоминистерството за пластмасовите бутилки, Емил Димитров настоя, че първо трябва да се промени начинът на мислене за това къде трябва да изхвърляме боклука. Нека да не стигаме до крайности, защото оставяме погрешна представа в обществото, и да не се тръгва в една посока, която няма край. Нека спазваме директивите на Европа, призова Ревизоро.

Изнесоха 560 тона боклук от река Искър

Изнесоха 560 тона боклук от река Искър

Таксата в депото в Костинброд е над 70 000 лева за боклука, изкаран от Искър

Припомняме, на 13 януари боклуци задръстиха река Искър.

Два дни след това от областната управа заявиха, че нямало пари за почистването на плаващото сметище в реката.

По-късно правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на Искър пред стената на ВЕЦ "Своге". Решението беше взето на извънредно заседание, свикано от премиера Борисов.

На 17 януари комисия на РИОСВ пристигна на място, за да оцени колко ще струва почистването на грамадата с боклук.

Три дни по-късно на 20 януари сметището в река Искър замръзна.

На 21 януари пластмасови бутилки заляха входа на МОСВ. Повод за акцията бе плаващия боклук в река Искър.

По-късно от МОСВ отговориха, че е възложено на контролните органи на министерството - РИОСВ да осъществят цялостна проверка на всички населени места.

На 22 януари МОСВ предоставя обобщена информация за осъществения през 2020 г. контрол от 15-те РИОСВ на кметове на общините.

На 25 януари изнесоха 560 тона боклук от река Искър.