Инсталация от пластмасови бутилки под формата на вълна изградиха тази сутрин пред входа на Министерство на околната среда и водите природозщитници от "Грийнпийс" и Екологично сдружение "За Земята".

Символичната двуметрова вълна от отпадъци, която "заля" входа на Министерството на околната среда и водите, е предизвикана от случая на задръстения Искър край Своге, но и от нежеланието на администрацията у нас да се въведе депозитната система за всички бутилки в България. Такова замърсяване има и в други части на страната, а придошли реки изложиха на показ сериозния проблем с пластмасовите опаковки, които замърсяват всяко селско дере, крайпътна канавка, нестопанисвана земя, както и язовирите. Подобни случки имаше в Бургаско и по река Струма, но почистването им не започна толкова бързо.

Според "Грийнпийс" и "За Земята" именно депозитната система за всички бутилки в България е дългосрочно решение на замърсяването с еднократна пластмаса.

Петиция с шест искания за ограничаване на пластмасата у нас внесоха екозащитници

Петиция с шест искания за ограничаване на пластмасата у нас внесоха екозащитници

Да се върнат съдовете и торбите за многократна употреба

Почистването на това плаващо сметище в близост до Своге онагледява поговорката "след дъжд - качулка". Трупаните незнайно колко дълго отпадъци по протежението на реката, намериха "бряг" на стената на язовир "Своге", което пък наложи спешна среща между институциите, последвана от извънредно отпускане на сумата от 220 000 лв за почистване.

"Ситуацията е показателна за трайните недостатъци на действащата система за управление на отпадъците в България и в частност на разделното събиране на пластмасови отпадъци. Веднага след като снимките на острова от пластмаса на река Искър станаха популярни, много от възмутените казаха, че причината е единствено в хората, които хвърлят. Всъщност наблюдаваме как липсата или недостигът на контейнери за разделно събиране водят до ниски нива на рециклиране. А това е предпоставка за нерегламентирано изхвърляне или изгаряне на ценни рециклируеми суровини.", казва Евгения Ташева от Екологично сдружения "За Земята".

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Разчистването тече бавно - ледът се разбива на ръка

Преобладаващата част от отпадъците в плаващото сметище по р. Искър са пластмасови бутилки във всякакви размери. Същото се наблюдава и по Дунавските острови, където 80% от отпадъците са пластмасови бутилки. Ситуацията в други големи и малки реки и водоеми из цялата страна е сходна. Имайки предвид, че пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат (PET) са един от най-търсените материали за рециклиране, крайно необходимата реформа на системата следва да започне именно от пластмасовите бутилки. Още повече новата европейска директива за ограничаване на еднократните пластмаси, която влиза в сила и у нас от юли 2021 г., задължава производителите да събират обратно 90% от бутилките, които пускат на пазара.

Решението, прилагано от все повече страни по света, е депозит върху всяка бутилка. Депозитът в случая представлява възстановяема парична сума в замяна на върната празна бутилка в магазин, както е при стъклените бутилки за бира. За да спре замърсяването на природната и градска среда с подобни отпадъци, депозитната система трябва да включва не само един вид стъклени бутилки, но всички размери и видове пластмасови, метални и стъклени опаковки за напитки.

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

Мярката влиза в сила от днес

"За Земята" и "Грийнпийс" настояват Министерството на околната среда и водите да почерпи от опита на над 10 европейски страни и да въведе депозитна система за всички пластмасови бутилки. Те се позовават и на подписите на още над деветнадесет хиляди българи, подкрепили петицията "Повече море - по-малко пластмаса". Депозитната система се препоръчва и от европейски политици на най-високо ниво като Франс Тимерманс, както и в обща позиция на двете най-големи асоциации на производителите на безалкохолни напитки в Европа.

Припомняме, че на 13 януари боклуци задръстиха река Искър.

Два дни след това от областната управа заявиха, че нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър.

По-късно правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге". Решението бе взето на извънредно заседание, свикано от премиера Борисов.

На 17 януари комисия на РИОСВ пристигна на място, за да оцени колко ще струва почистването на грамадата с боклук.

На 20 януари бе съобщено, че почти половината от сметището е разчистено.

Същевременно Европейският съюз за пореден път съди България заради неспазване на нормите за качество на въздуха,