Правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге", съобщиха от Министерския съвет.

Решението бе взето на извънредно заседание, свикано от премиера Борисов. Осигуряваме финансиране и веднага трябва да започне разчистването на отпадъците в река Искър, каза премиерът Бойко Борисов.

Нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър

Нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър

Тоновете боклуци ще бъдат премахнати едва когато държавата отпусне средства

По думите му кметът и областният управител възможно най-бързо трябва да започнат дейностите по почистването. "До последния отпадък трябва да се изчисти. На нас не ни е безразлична екологията", информират от МС за думите на Борисов.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров благодари на премиера Борисов реакцията и за финансовата помощ от правителството. "Между 10 и 12 декара е боклукът, проблемът е сериозен и се надявам в най-скоро време да се реши", отбеляза Тодоров в рамките на заседанието.

Кметът на Своге Емил Иванов също изрази благодарност за помощта от държавата.

Припомняме, по-рано през деня областният управител на София Илиян Тодоров каза, че няма пари за почистването на сметището в река Искър.