"Ако един човек (мигрант - б.р.) откаже статут в България, ние първо трябва да го осъдим, че е влязъл нелегално в страната - за нарушаването на държавната граница. Вместо това ние промиваме цялата история и обвиняваме едни хора, че са дошли да живеят тук. Ето те искат статут (на бежанци)! Не, не искат статут? Искат от България да отидат в Германия". Това обяви в интервю пред "Труд" Мадж Алгафари, собственик на преводаческа агенция и брат на режисьора и пиар експерт Нидал Алгафари.

"Показахме на мигрантите и трафикантите в Турция, че тук, в България, не се трогваме от тях и не ги докосваме. Без значение по какъв начин влизат на наша територия, с какви способи - ние не им повдигаме обвинение за нарушаване на нашата граница, което за тях е абсолютен плюс", заяви преводачът от арабски.

Той е категоричен, че в момента в Афганистан има секти и религиозни организации, които стимулират мигрантските настроения сред хората. "Те отчасти се финансират от конкретни държави, но предимно от платежоспособни хора, които имат конкретни интереси. Основният от които е отслабването на Европа", каза Мадж Алгафари.

Според него ние не правим разлика между сирийци, афганистанци, пакистанци и причините им да търсят по-добър живот извън страните си. "Лично също съм против някои сирийци да влизат на територията на България. Ако един мъж е изоставил семейството си в Турция, за да бяга към Европа, той няма място тук. Със семейството си, подгонен от ужасите на войната, в търсене на препитание и дом за децата си, може съвсем спокойно да е "добре дошъл", каза преводачът.