В сигнал до прокуратурата и до служебния премиер Гълъб Донев председателят на НФСБ Борис Ячев твърди, че назначени от ЦИК IT специалисти са открито свързани с две политически формации.

Ячев настоява да извършена проверка по отношение на процедурата, съобщиха от НФСБ.

Според НФСБ от месеци се подготвя осигуряването на достъп до машините за гласуване на софтуерни специалисти, близки до "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

В сигнала се казва, че ЦИК е принудена да наеме IT експерти с потенциален конфликт на интереси, които ще инсталират и контролират софтуера на 12 837 машини за гласуване.

От НФСБ изтъкват, че този софтуер ще изчислява резултатите от машинното гласуване.

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

6,8 млн лв. без ДДС ще ни излязат устройствата за парламентарните и частичните избори наесен

От партията отбелязват, че докато е бил министър на електронното управление Божидар Божанов, който е член на ръководството на партия "Да, България" от коалицията "Демократична България", изпращал до ЦИК готови правила за произвеждане на изборите на 2 октомври. От НФСБ заявяват, че Божанов настоял да се наемат външни експерти защото знаел, че, на обявения от Централната избирателна комисия конкурс за IT специалисти не се е явил нито един кандидат.

"По този начин ЦИК е в пълна безизходица - трябва да наеме външни експерти, повечето от които се оказват свързани, както помежду си, така и с г-н Атанас Шарков от "Правосъдие за всеки", организация, която е в близки връзки с партия "Да, България", част от коалицията "Демократична България", регистрирана за участие в предстоящите изборите", посочват от НФСБ.

От партията допълват, че трима от IT експертите -Александър Кирков, Пламен Желязов и Тодор Цолов, вече са били наети при последния парламентарен вот, спечелен от "Продължаваме промяната", като те отново са били предложени на ЦИК и за изборите на 2 октомври.

"На комисията се предлагат още четирима "външни експерти", които се оказват колеги в новосъздадена компания, като повечето дори и не крият политическите си пристрастия", заявяват още от НФСБ.