От панагюрските въстаници трябва да се поучим как всички ние заедно и обединени можем да градим съдбата на страната си. Това заяви тази вечер председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Той направи изказването на тържествената заря-проверка в Панагюрище, посветена на 146-та годишнина от Априлското въстание.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

По думите му, въстаниците от града са най-точно мерило за любов към отечеството, за стремеж към просперитет и добруване на всички българи.

Йотова посети Клисура по повод честването на 146 години от Априлското въстание

Йотова посети Клисура по повод честването на 146 години от Априлското въстание

Днес почитаме саможертвата и преклонение пред тези, които дадоха най-милото - живота и младостта си

Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава, заяви председателят.

За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода, отбеляза Никола Минчев. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим - тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, подчерта председателят на парламента.

Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, призова председателят на Народното събрание. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България, заяви той.

В Панагюрище Минчев прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград.

На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни и кметове на общини. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.