Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов отговори на нападките на лидера на БСП и негов предшественик на поста Корнелия Нинова за инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк в язовир "Огоста" по време на пресконференция днес в Монтана. Информация за изказването му беше разпространена от министерството.

"Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България", отвърна на удара с удар той, след като Нинова отправи към него нападки по няколко параграфа и обяви, че БСП дава Стоянов на прокуратурата.

Той призова местните хора да не вярват на политическите спекулации по въпроса с фотоволтачичния парк. "Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни, след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти", заяви Стоянов. Той каза още, че към момента не страната ни не се е ангажирала с нищо друго, освен да проучи възможността за реализация на новата технология, която до сега не е прилагана в България.

Нинова зове: Спрете Никола Стоянов, той е заплаха за националната сигурност
Обновена

Нинова зове: Спрете Никола Стоянов, той е заплаха за националната сигурност

От месеци министърът не е идвал в парламента

"Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира", увери Стоянов. Той обясни, че предстоят точни разчети, като очакванията са соларният парк да заеме около 40% от площта на язовира.

"От гледна точка на преките и косвени икономически ползи мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева", подчерта икономическият министър. По думите му освен това германската компания е заявила, че е готова проекта да се изпълнява от български компании, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места.

"Във всички решения, които ще взимаме по темата, преди всичко е държавния интерес и безопасността", успокои хората той.