Премиерът Николай Денков е изпратил мотивирано писмо до президента Румен Радев за оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, в което са описани много ясно законовите основания защо има проблем с председателя на ДАНС. Денков заяви и че мотивираното писмо е публично.

Очаквам в най-скоро време президентът да вземе отношение, защото колкото по-бързо се реши темата, толкова по-добре, посочи министър-председателят. Коментарът си той направи, след като участва на форума Powers Summit в София Тех Парк.

Денков подчерта, че отговорността за националната сигурност е в Министерски съвет и държавният глава трябвало да разбере, че неговата позиция е незащитима в момента.

Радев не вижда основание за оставка в ДАНС, но вижда мотив за оставка на кабинета

Радев не вижда основание за оставка в ДАНС, но вижда мотив за оставка на кабинета

Кабинетът не разбирал каква е работата на ДАНС

Ще се проведе и среща в Министерски съвет с министъра на електронното управление Александър Йоловски. Денков не каза дали очаква оставката на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, но иска да получи информация за административните нарушения, които е направил Стойнов. Административните нарушения не са причина да бъде отменено машинното гласуване на първия тур на местните избори. Заместник-министърът не е направил нещо много извънредно, но е трябвало да бъде по-внимателен, смята Денков.

По думите му истинската причина да се махнат машините на първия тур на местните избори е, че зам.-председателят на ДАНС не е проверил информацията си, без да има време да се реагира има ли основание да се иска отмяна на машинното гласуване.

Привикаха на разпит в ДАНС зам.-министъра на електронното управление

Привикаха на разпит в ДАНС зам.-министъра на електронното управление

Причината е избухналия по-рано скандал, свързан с кодовете на машините за местния вот

Запитан дали е готов да остане премиер след една година и дали ще се стигне до ротация, Денков изрази очакванията си, че ще се стигне до ротация в кабинета. Дали ще стане премиер отново - правителството има ясно разписани приоритети за повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България.

Според Денков трябва да има и лидерска среща с партиите след местните избори. Той не се е чувал все още с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след местните избори. Подкрепата за правителството зависи от лидерите на партиите, но правителството е готово да продължи да работи, каза още премиерът.

"Имаме програма, изпълняваме си програмата и в Народното събрание имат програма за приемането на законите. Важно е доброто темпо и качеството на законите, които приемаха, да продължат и през следващите 2 месеца. Това, което ще направи през следващите месец и половина, са промените в Конституцията, правилата за състав на КПКОНПИ, и това ще предопредели бъдещето на България занапред", коментира премиерът.

Бойко Борисов в сглобки не участва, управлението на държавата е агония

Бойко Борисов в сглобки не участва, управлението на държавата е агония

ПП си веят знамена с "Възраждане" и БСП, а целта им е само да кажат, че мачкат ГЕРБ

За заложническата ситуация в Израел Денков заяви, че сънародниците ни са с български произход - техните баби и дядовци са живели в България. Вицепрезидентът Илияна Йотова знае, че всичко, което можеше да се направи, е направено. Българската държава съдейства на Израел и израелските власти, за да се търсят възможности за позитивно развитие, коментира премиерът.

В Бюджет 2024 ще има пари и за доходи, и за магистрали, включително АМ "Хемус", увери още премиерът.

Той посочи, че ще има средства за повишаване на доходите, ще има средства в бюджета за реализирането на политики и инфраструктурни политики. Нека все пак да внесем бюджета в Народното събрание, така че ще говори за бюджета, като бъдат извадени числата. Средства има, балансирано във всяка една посока, увери Денков.

Делян Добрев очаква силно завишена приходна част в Бюджет 2024

Делян Добрев очаква силно завишена приходна част в Бюджет 2024

Депутатът от ГЕРБ с критики към ПП/ДБ