Стоя зад всичко, което сме извършили, както и зад професионализма на всички участващи в този процес.

Това отговори на въпрос на News.bg заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, който бе обект на доклад на ДАНС, обвиняващ го в незаконно изнасяне на т.нар. хеш кодове на машините за гласуване. Именно този доклад се оказа основен мотив на ЦИК, за да отмени машинното гласуване.

Предисторията: По-рано днес от Министерството на електронното управление и конкретно от името на зам.-министър Стойнов до медиите бе разпратена позиция, в която се отричат всички обвинения към него от страна и на доклада на ДАНС, и от страна на ЦИК. Според него са "непроверени и неверни", а изнасянето на "чувствителна информация на флашка" било дори технически невъзможно. Че всичко в случая е законно и че казусът бил ползван за предизборни цели, заявиха по-рано през деня и Ивайло Мирчев и Божидар Божанов от ПП/ДБ.

По-късно днес - около 20:00 пък се очаква да излезе решението на Върховния административен съд дали решението на ЦИК да се гласува само с хартия, е законно.

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Справката на ДАНС е пълна с непроверени и неверни твърдения, а и с на практически невъзможни

"Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, защото всеки гласоподавател поглежда и вижда със собствените си очи какво е разпечатала машината за гласуване. Това е най-важното удостоверяване", каза Михаил Стойнов на брифинг в Министерството на електронното управление.

Допълни още - сигурната среда, в която се извършва удостоверяването на машините (където според ДАНС Стойнов е снимал неправомерно), се създава "не защото в нея има някаква тайна, а защото софтуера и машините за гласуване са обект на авторско право. В Изборния кодекс пише, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код."

Няма нарушение на правилата в целия процес, станал обект на доклада на ДАНС, категоричен бе Стойнов, както и главният секретар на министерството Ангел Георгиев.

Министерството на е-управлението обвини ЦИК в спекулативни твърдения

Министерството на е-управлението обвини ЦИК в спекулативни твърдения

Досега ЦИК нито веднъж не е възразявала да работи със зам.-министри

"Експерти от ЦИК създават продуктите (софтуерни) и те си ги прибраха тези продукти. След това ние сме нямали достъп до тях. Въпросите са на кого са били предоставени, защото те трябва да се размножат на 9000 машини. Това ние не можем да кажем. И ако някой твърди, че не знае с какво са били инсталирани машините, трябва да даде данни къде са попаднали ключовете за машините, на кого да дадени, за да има съмнения, че някой може да промени софтуера. Криптографският лаптоп, с който се генерира ключът, бе донесен от колегите от ЦИК", коментира в техническа конкретика Георгиев.

И увери - от Министерството на електронното управление не са "докосвали и с пръст" въпросните кодове, както и въпросния лаптоп. Освен това - това било тестване на "тестови сценарий", като по закон нямало време, в което ведомството да няма право да прави такива тестове. В тестовата среда в МЕУ е имало и само тестови машини, които не се използват за гласуване.

3 независими институции и множество експерти са удостоверили изправността на машините за гласуване, изтъкна Михаил Стойнов. Има подписани документи от всички.

Николай Денков: Класически пример за активно мероприятие, но гласувайте

Николай Денков: Класически пример за активно мероприятие, но гласувайте

Докладът на ДАНС прави внушения, а ЦИК заблуждава

"Машините не броят вота на избирателите, вотът се брои от хора. Машините просто отпечатват вашия избор, което отменя огромният риск от невалидни бюлетини", преповтори позицията, изказана многократно от представителите на ПП/ДБ той.

А дали целият казус е повлиял на доверието на гражданите към изборния процес като цяло, попита News.bg. И конкретен отговор не бе даден.

"Избирателят извършва най-важният процес по удостоверяване, като просто погледне отпечатаната от машината бюлетина и види просто какво е написано на нея", преповтори предходно изказания си аргумент Стойнов.

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кабинетът "Денков - Габриел" досега издържа на няколко теста