ВАС разгледа общо 12 жалби срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше отменено машинното гласуване на първия тур на местните избори. Всички жалби ще бъдат обединени в едно дело.

По време на заседанието присъстваха жалбоподателите срещу решението на ЦИК бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова, депутатът Васил Пандов, адвокат Петър Славов, адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки", представители на партия "Единение", както физически лица в качеството си на избиратели.

Като ответник и представител на ЦИК се яви говорителят й Росица Матева.

Всички касационни жалби срещу решението на ЦИК да отмени машинното гласуване на местните избори, проведени на 29 октомври, са с доводи за неправилност, незаконосъобразност и нищожност и искат ВАС да отменят решението на ЦИК.

Допълнително постъпили доказателства са писма от ЦИК, докладът на ДАНС и заповед на Министерството на електронното управление. Припомняме, че всъщност решението си ЦИК взе с позоваване на това, че удостоверението от МЕУ за съответствие не е постъпило, а до изборите остава малко време. Едва на следващия ден, в събота, представители на ЦИК започнаха да обясняват мотивите си с въпросния доклад на ДАНС.

В неделя на изборите – само с хартия

В неделя на изборите – само с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била запозната с доклада на ДАНС

Жалбите са срещу решението на ЦИК на първо място го оспорват като нищожно и незаконосъобразно, както и твърдят, че не е посочено на база на коя законова разпоредба е взето. Според жалбите изборната администрация си е позволила да постановила решение преди да изтече срока от решение на Министерство на електронното управление (МЕУ) за сертификация за машинното гласуване.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че мерките са взети с цел сигурност. Действията, които е извършил зам.-министърът на електронното управление на 25 октомври, не са част от процедурата по удостоверяване на съответствията. Вследствие на тези действия е могло да бъде създаден друг софтуер и е недопустимо по всички правила и процедури, взети от ЦИК и методиката, която е одобрена за провеждане на честни и безпристрастни избори.

Росица Матева обясни и решението на ЦИК като произтекло от извънредното заседание в Партийния дом заедно с председателя на 49-то Народно събрание и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. "С оглед на тези обстоятелства и наличието на съмнения, че действията на Стойнов могат да послужат за инсталиране на машините, ЦИК преценили всички факти и обстоятелства да спрат машинното гласуване. Това е единственото правово и законосъобразно решение, за да може българските граждани да гласуват честно и да се спази конституционната процедура", подчерта Матева.

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Справката на ДАНС е пълна с непроверени и неверни твърдения, а и с на практически невъзможни

Надежда Йорданова отговори на ЦИК. Трябва да бъде пояснено, че представителите на ЦИК направиха едно неправилно внушение - че е възможно един софтуер, да бъде инсталиран на машините за гласуване. Това не може да се случи, защото в Изборния кодекс има достатъчно гаранции да не се допуска софтуер, който е създаден някъде другаде, аргументира се Йорданова. Васил Пандов пък поясни, че, ако е имало съмнения, е трябвало да бъде назначена и техническа експертиза за изясняване на скандала с машините. Той поиска ВАС да прецени може ли ЦИК да ограничи конституционно установени права.

Състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе днес до 20 часа дали решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от петък вечерта - да отмени изцяло машинното гласуване е било законосъобразно или незаконосъобразно.

ПП-ДБ атакува решението на ЦИК пред ВАС

ПП-ДБ атакува решението на ЦИК пред ВАС

Решението на ЦИК, с което се отменя машинният вот на местните избори, било посегателството върху честните и почтени избори