Решението на ЦИК, с което се отменя машинният вот на местните избори е посегателството върху честните и почтени избори. Това решение е незаконосъобразно. Това стана ясно на извънреден брифинг на ПП-ДБ след решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

ПП-ДБ ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК с аргумент, че конституционните права на българските граждани ще бъдат спазени. ЦИК не изчакаха крайния срок и циркът бе създаден именно от изборната администрация, посочи депутатът Васил Пандов.

Бившият премиери и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков посочи, че не може цялата държава да стане жертва на една шпиц команда и всичко да започне с доклад на ДАНС. ЦИК взе решение близо 24 часа преди крайния срок, недоволен е той и призова ЦИК да кажат дали някои ги е натискал да отменят машинното гласуване. ДАНС е инструмент на дълбоката държава и България не може да излезе от този цикъл на задкулисие.

Българите да излязат като поляците и да кажат - стига толкова. Излезте, за да гласувате, призова Петков обществото.

В неделя на изборите – само с хартия

В неделя на изборите – само с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била запозната с доклада на ДАНС

Зам.-председателят на Народното събрание и бивш негов такъв Никола Минчев пък обясни в началото на брифинга на ПП/ДБ, че всичко днес е тръгнало от председателски съвет в Народното събрание, което е по същество съвещателен орган към председателя на НС и няма абсолютно никакво отношение към изборния процес. Това е скандална поредица от събития, тъй като представлява намеса на една власт в друга. По необясними причини и в никакъв досег с компетенциите й, институцията Народно събрание беше намесена в изборната кампания, отсече Никола Минчев.

Припомняме, че Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартия на предстоящите избори. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия. Предложението бе направено от Емил Войнов, представител на БСП в комисията.

Това е едно срамно решение, коментира Цветозар Томов. Според него комисията с това решение се поставя под волята на политиците. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли определението на бившия говорител на ЦИК и заяви, че го възприема лично като обида.

Решението комисията гласува с 12 гласа "за".

Решението на ЦИК идва след като тази сутрин всички партии, без ПП и ДБ, се събраха в парламента, свикани на председателски съвет, който не беше предварително обявен публично.

Михаил Стойнов: Няма данни с машините да не може да се гласува

Михаил Стойнов: Няма данни с машините да не може да се гласува

МС: Дали сме показания в ДАНС, на никого не са повдигнати обвинения, нито е започната проверка

Късно тази вечер заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов увери на брифинг, че машините са годни за гласуване.

Той не е запознат с доклада на ДАНС и може да го коментира тогава, когато се запознае с него.

Моята лична и професионална цел е машинното гласуване да бъде извършен по правилата и екипите да бъдем убедени, че процесът е професионален. Моята цел е да се уверя дали тези машини са годни или не за употреба. Нямам никакво основание да саботирам машинното гласуване, категоричен бе Стойнов.

Той подчерта, че машините не броят, а отпечатват и не позволяват недействителни бюлетини.

Вотът не е компрометиран, успокоява Денков

Вотът не е компрометиран, успокоява Денков

Премиерът вижда теория на конспирациите

Вотът по никакъв начин не е компрометиран. Това увери от Брюксел премиерът Николай Денков.

Той заяви, че ще гласува с машина, както е правел винаги. "По-лесно е, по-удобно е. Аз вярвам на машините", подчерта Денков.

Той поясни, че в момента машините работят като принтери, т.е. при гласуване всеки може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и от машината, да я пусне в урната и след това тези бюлетини се броят.