Решението на ЦИК се основава единствено на доклад на ДАНС, в който няколко наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот.

Тази позиция изрази премиерът Николай Денков на извънреден брифинг.

Докладът на ДАНС е манипулативен и създава внушения, убеден е Денков. Снимките и заснемането, за които се говори в доклада, били част от рутинна процедура в МЕУ. Докладът на ДАНС нямал законовите атрибути за класифицирана информация, според премиера.

Кой да публикува доклада на ДАНС?

Кой да публикува доклада на ДАНС?

Докладът не е с гриф Секретно

Самият доклад на ДАНС няма необходимите атрибути, не е с гриф Секретно и всичко е направено в последния момент, за да може да се разпространи максимално бързо и да няма време за реакция, посочи Денков.

ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхно разрешение, каза Денков. За него този случай е класически пример за опорочаване на изборния процес и призова ЦИК да преосмисли позицията си.

Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме- с машини или с хартиени бюлетини, недоволен е Денков. Той припомни, че когато последно се е гласувало само с хартия, над 660 000 бюлетини са били недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тези недействителни бюлетини, заяви премиерът. Машинните бюлетини не могат да са невалидни, защити той машинния вот.

Днес изтича срокът за сертифициране на машините, по думите му. Машините играят ролята на принтери, отново подчерта Денков. Решението на ЦИК е в нарушение на Изборния кодекс, смята той. Умишлено е взето решението вчера, за да не може да се обжалва пред ВАС през уикенда.

ПП-ДБ атакува решението на ЦИК пред ВАС

ПП-ДБ атакува решението на ЦИК пред ВАС

Решението на ЦИК, с което се отменя машинният вот на местните избори, било посегателството върху честните и почтени избори

Това е злоупотреба с изборния кодекс, подчерта премиерът. Той призова хората да излязат да гласуват. Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет, така отговори Денков на въпрос дали е готов да подаде оставка. А докладът на ДАНС няма да се публикува, защото е манипулативен.

Умисъл той видя и в решението на ЦИК доставените машини да се върнат по складовете. А заместник-министърът на електронното управление се е подписал под сертифицирането на машините, защото той е бил оправомощен за това. А залата, където е правил снимки, е наблюдавана и няма как да прави манипулации. Николай Денков е категоричен, че няма опасност от манипулации на вота при машинно гласуване. Манипулативният доклад на ДАНС не е случаен според него и отново на дневен ред излиза темата за реформа в службите. А целият казус за него е активно мероприятие.