България се придържа към умерената реторика на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на ускореното присъединяване на Украйна към Алианса. Това заяви външният министър Николай Милков по отношение на декларацията, която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа подкрепят ускореното присъединяване на Украйна в НАТО, цитиран от БНТ.

Милков определи като рискована инициатива и "малко предварителна" декларацията, с която лидерите на 9 страни подкепиха ускореното присъединяване на Украйна към Алианса.

Румен Радев би обсъждал членството на Украйна в НАТО едва след мир

Румен Радев би обсъждал членството на Украйна в НАТО едва след мир

Декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 бе в различна среда на сигурност

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика.

"Не виждам реална полза - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг.", заяви Милков.

Медведев: Зеленски моли НАТО да ускори началото на Третата световна война

Медведев: Зеленски моли НАТО да ускори началото на Третата световна война

Медведев към Столтенберг и Зеленски: Ако Украйна не спре, значителна част от украинците ще изчезнат

Дипломатът напомни, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави-членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени, уточни Милков, като уточни, че молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните-членки.

"НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна - това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство", коментира Милков.

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Николай Милков напомни и че България остро осъжда незаконното присъединяване от страна на Русия на окупирани територии чрез подписаните "договори" и разглежда това като нарушение на международното право.

По думите на служебния министър на външните работи Николай Милков се очаква днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство.

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

Страната ни изрази безпокойство от ескалацията на конфликта

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.

"В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания - държави, които доскоро можехме да квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за членството ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията", каза Николай Милков.

България осъжда минималната присъда на подпалвача на културния ни дом в Битоля

България осъжда минималната присъда на подпалвача на културния ни дом в Битоля

И освиркването на химна ни в Скопие е престъпление от омраза

Служебният министър коментира напрежението в Северна Македония, свързано с предстоящото откриване там на клуба на гражданското сдружение "Цар Борис III", предвидено за 7 октомври.

"Ако е проблем наименованието Цар Борис III, не по-малък проблем е наименованието Йосип Броз Тито на гимназия в Скопие. Аз не знам защо са всички тези опити отношенията между България и Северна Македония да се разглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели, а друг губи. Дипломацията е по-сложна от футболен мач и при нея може да има две печеливши страни, каквато е целта. Може, обаче, да има и две губещи страни", заяви Милков.

Той призова тези неща да се осмислят от всички, които се изказват по темата.

Външният министър изрази увереност, че властите в Северна Македония ще гарантират правата на всички, включително и на хората с българско самосъзнание там. Милков каза, че не очаква проблеми по този въпрос.