Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще предостави на Висшия съдебен съвет 100 компютърни конфигурации - 50 за нуждите на прокуратурата и 50 за нуждите на съдилищата.

При връчването ще присъства и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, съобщават от пресцентъра на МДААР.

Предоставянето на компютърна техника е част от мерките на МДААР за модернизация на държавната администрация, за повишаване на прозрачността в работата на служителите и за развитие на електронното правителство в България.

Общо около 1800 компютъра вече са предоставени на всички областни и общински администрации в страната, като целта е да се подобри обслужването на гражданите и да се постигне повече прозрачност и отчетност в дейността на администрацията.

За днес е предвидена и публична среща-дискусия, на която министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще представят отчет по изпълнението на Програма за прозрачност в дейността на държавната администрация и на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

На форума неправителствени организации, народни представители и медии ще обсъдят резултатите по програмата до момента и ще дадат своите препоръки, мнения и предложения за по-нататъшното й изпълнение, съобщават от пресцентъра на МДААР.

Програмата за прозрачност, която беше представена през май тази година, има за цел постигането на по-модерно управление с добре функционираща, прилагаща европейските практики и политики българска държавна администрация.

С нея България се включи в Европейската инициатива за прозрачност, приета по предложение на Сийм Калас, заместник-председател на ЕК, отговарящ за административните въпроси.