Никола Николов Народното събрание не даде разрешение да бъде свален имунитета на депутата Никола Джипов Николов от ОДС.

От общо 152-ма депутати 149 бяха против искането. Трима депутати от НДСВ гласуваха “за” свалянето на имунитета.

Припомняме, че искането бе на главния прокурор Никола Филчев и е за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Никола Джипов Николов от ОДС. Той бе обвинен, че като управител на “Диамант” – Разград, е допуснал да се присвои държавно имущество в размер на три и половина милиона неденоминирани лева. Обвиненията на Главната прокуратура срещу Николов визират 5 групи деяния, за които се налага наказание за повече от 5 години лишаване от свобода.

Преди гласуването Борислав Ралчев прочете становището на временната парламентарна комисия, образуван специално заради този случай. Комисията препоръча парламентът да отговори отрицателно по всички 21 пункта, по които според прокуратурата Николов е извършил престъпленията.

Никола Николов заяви след гласуването, че главния прокурор е бил подведен, за да отправи искането си в парламента за отнемането на неговия имунитет.

Той бе лаконичен, като заяви, че не се е притеснявал от гласуването в пленарна зала.

Аз и преди това казах, че не се притеснявам за моя имунитет, защото не съм извършил никакво престъпление, даже и никакво нарушение на законите, когато съм управлявал завод “Диамант”. Просто главният прокурор е бил подведен и това ще бъде единственият ми коментар, категоричен бе Николов.

Депутатът от НДСВ Стоян Кушлев заяви, че за първи път, за разлика от предишни подобни случаи с депутати, прокуратурата не е доставила доказателства за извършени престъпления, защото не е имало предварително разследване.

Кушлев подчерта, че обвиненията на прокуратурата са били основани само на един ревизионен акт.

Това не е първият случай, когато парламентът отказва да свали имунитета на депутат от опозицията.

През 1998 година 38-то Народно събрание отхвърли искането на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев да бъде разследван депутата от левицата Кръстьо Трендафилов за действията му като областен управител на Враца, припомня БНР.