Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоя единствено наличието на негативен PCR тест да остане необходимата предпоставка за влизане в Румъния.

Това поиска вицепремиерът в телефонен разговор с държавния секретар по туризъм, външна търговия и преки чуждестранни инвестиции на Румъния Разван Пържол.

По думите ѝ с подходяща координация със здравните власти на държавите може да се намери такова решение, че българи и румънци да могат да пътуват при сегашните обстоятелства.

Вицепремиерът отправи послание към държавния секретар границите в региона на Балканите да бъдат максимално отворени за хора, стоки и услуги.

Николова подчерта още, че трябва да се намери най-добрият баланс по отношение на прилагането на мерки за ограничаване на заразата, така че да се даде възможно най-позитивният пример за сътрудничество в Европа.

Тя също коментира, че Румъния е приоритетен партньор за страната ни, най-голям пазар за вътрешен туризъм в България, както и трета най-предпочитана дестинация от българските туристи за изминалата година. Тези резултати не са само статистика, а изразяват традиционни потребителски нагласи на туристите и от двете страни на границата, за които съседната държава е добре позната, приятелска и гостоприемна, увери вицепремиерът. И допълни, че направеното до момента не е даденост и трябва да се защитава и развива с още по-големи усилия от полаганите досега.

От своя страна г-н Пържол също потвърди, че между двете държави има много добро сътрудничество и ползотворно партньорство.

По думите му румънските граждани обичат да посещават България както за летните, така и за зимните си почивки. И изрази надежда, че за коледните и новогодишните празници ще се постигне отвореност на границите с отрицателен PCR тест.