Националният исторически музей (НИМ) е взел решение да възстанови 3 военни паметника в Македония. Става въпрос за разрушения на 22 септември български военен паметник на връх Каймак-Чалан, военното гробище на Осми Приморски варненски полк при с. Хума и военния паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на мястото, където е загинал - до пътя за Валандово, близо до Дойран.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

Съдбата на паметника на полк. Каварналиев е уникална, тъй като е издигнат от друг българин – Борис Дрангов през 1916 г., в чест на полковника, командир на 9-а Плевенска дивизия, заел позиция край Дойран. Монументът е разрушен от Югославия през 1966 г.

НИМ е изработил наново паметника, но скопските власти не позволиха да бъде поставен на същото място под предлог, че това не е войнишки паметник, а на висш офицер от българската армия. А висшите офицери определяли завоевателната политика на България спрямо бедния македонски народ.

"Ще отбележа само, че македонският народ не е създаден през 1913 г.", коментира по този повод шефът на НИМ Божидар Димитров, добавяйки, че Коминтернът ще го измисли 30 години по-късно. 

НИМ няма против да направи още едно копие на паметника. Екипът на музея има голям опит в изграждането на военни паметници. Досега са изградени 30, като 10 от тях са в Македония. Между тях са големите мемориални комплекси в Ново село, Струмишко, Мало Чичево, Прилепско, Дреново, Гевгелийско и Беранци, Битолско.  

НИМ е успял да постави дори гранитно копие на Мадарския конник в град Скопие. Освен в Македония, НИМ е възстановил още два военни паметника в Сърбия – на Нешков връх и с. Вълковия, Царибродско. Негово дело са големите войнишки паметници в Свиленград с близо 2 хил.имена на български офицери, загинали в Одринската епопея. И паметник в Омуртаг на 800 души, загинали във войните за национално освобождение. Всички паметници са изградени без държавни пари, а от Сдружение „Плиска“. И сега ще бъде направено така.