Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да не посяга на Сребърния фонд.

Във фейсбук тя припомни, че фондът е бил създаден през 2008 г. от правителство на червените и в него се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии.

Тези средства по нейни думи могат да се ползват целево само за пенсии.

Соцлидерът предупреди, че в момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се е случило с резерва на НЗОК през 2010 г.

От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева, посочва тя и допълва, че това означава, че са останали едва 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС).

Нинова пита къде са 2 млрд. лева от Сребърния фонд

Нинова пита къде са 2 млрд. лева от Сребърния фонд

50 лв. за пенсионерите било подигравка

Подобен спад по нейни думи не е имало от 2010 г.

Нинова припомни, че тогава правителството на ГЕРБ е национализирало резерва на НЗОК, като по този начин над 1,3 млрд. лева са влезли в републиканския бюджет и са "потънали в незнайни харчове". Ситуацията днес била сходна.

Нинова изрази опасение, че понеже резервът е празен на премиера може да му хрумне да прибере до парите от Сребърния фонд.

Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път, призова тя и изтъкна, че тези пари са възможност за преизчисляване на всички пенсии.

Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно, категорична е соцводачката. Тя призова, докато се правят сметки за бъдещо правителство, да не се допуска Борисов да нанесе още вреди на държавата.

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Бюджетът на страната догодина ще бъде с определен дефицит