БСП за трети път в последните години спасява България от приемането на Истанбулската конвенция. Това констатира със задоволство минути след приемането на второ четене на промените в Закона за домашното насилие лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Една от основните промени в окончателно приетите текстове на закона в сравнение с първоначалната версия, внесена от ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС, бе изричното записване, че законът действа за "лица от мъжки и женски пол", а не за всички двойки, т.е., макар и да не се споменава изрично, това би включило и еднополовите такива. За изричното записване на мъж и жена настояваха от БСП, ИТН и "Възраждане", като редакцията в крайна сметка мина с изненадващата подкрепа от страна на ГЕРБ.

"За трети път БСП опази Конституцията и спаси България от приемането на Истанбулската конвенция. Първият път през 2018, когато ГЕРБ я вкараха директно за ратификация, но не мина заради гласовете на БСП. Вторият път беше през 2022, когато се внесе Законът за домашното насилие с текстове, които очевидно препраща към Истанбулската конвенция и отново не мина с нашите гласове. И третият път е днес", посочи лидерът на социалистите.

Нинова бе категорична - няма повод за притеснение заради това, че сегашните промени изключват от защита хомосексуалните двойки. Причината - насилие в такива съюзи и в момента се наказва през Наказателния кодекс.

И въпреки изричното записване, че се касае само за съюз между мъж и жена, от БСП не са доволни от приетите днес промени в Закона за домашното насилие.

"Това, което се прие днес, ще затрудни битката с домашното насилие. Доказването на интимна връзка, за да се търси отговорност за домашно насилие, е много трудно и ще затрудни и забави процеса, делата ще се проточват, ще падат по давност. Тоест този закон е по-скоро в подкрепа на насилието, отколкото за борба с него", отсече Корнелия Нинова.

Спор в НС дали домашното насилие окончателно да стане наказуемо в интимна връзка от днес

Спор в НС дали домашното насилие окончателно да стане наказуемо в интимна връзка от днес

Депутатите приеха промените на първо четене и се скараха дали второто гласуване да е сега