"Няма разговор за министерства, докато не разговаряме с колегите. Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер". Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова пред БНТ.

Има още много работа за подписването на коалиционно споразумение. В 18-те работни групи са уточнени безспорни въпроси, но има и такива, които остават за доуточняване. Има работа по програмата за бъдещо правителство, чака ни поне още седмица работа по програмата и уточняване на детайлите, обясни Нинова.

Времето ни притиска за съставяне на правителство, ако трябва и през нощта ще работим, каза Нинова. За нейната късна среща със съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев Нинова уточни, че се срещнала с двамата бивши служебни министри за това, че бюджет 2022 няма да се приеме до края на декември.

БСП готова на компромиси, но разумни

БСП готова на компромиси, но разумни

Нинова не приема "десните мерки за леви цели" на ПП, но иска 4-годишен мандат

По думите ѝ преговорният екип има две общи цели - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление. Нинова определи тонът като разум, колегиален и уважителен, като социалистите са удовлетворени, че много техни предложения се приемат, една част остават за дискусия. Нинова открои, че се прие предложението на БСП за безплатни детски градини и ясли, семейно подоходно облагане, прие се помощ за земеделци, прие се болниците да не са търговски дружества, прие се да се направи пълен преглед на учебниците и да е отразена реалната история на България, стигна се до съгласие за построяване на нова ядрена мощност и др.

Нашата работа е да направим правителство и да решим проблемите на България, подчерта Нинова, като добави, че вътрешната опозиция в партията се захранвала от Бойко Борисов през последните 5 години, а след това се пренесла в президентството.

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Кирил Петков убеждава: За българския интерес няма партийни картички

Той е доволен от работата и е очарован от капацитета

"Продължаваме промяната" взела поне 10-15% от БСП. Факт е, че "Продължаваме промяната" ни отне гласове, отчете Нинова, като тя не вижда ПП да са новата левица. Те не са идеологическа партия, а дойдоха като една вълна и ново очакване за промяна. Предишният път бе Слави Трифонов, сега са те, но размиването на идеологията доведе до тежки последици. Системни партии с изчистена идеология - ляво, дясно и център са необходими на България, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова все още не е взела решение дали да се кандидатира за председател на БСП или не. За желанието на Крум Зарков да се кандидатира за председател на БСП, Нинова заяви, че го приема нормално, нека да има много кандидати и ще решат членовете на Националния съвет. Крум Зарков в някаква степен е и мое откритие, бил е мой заместник-председател на парламента, за водач на листата в Русе и нямаме развалени лични отношения, каза тя.

Нинова открои, че Зарков поддържа Истанбулската конвенция и джендър идеологията, докато 80% от членовете на БСП не ги подкрепят.

Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

Министерството на финансите ще трябва да отмени коледната ваканция на депутатите