Ръководството на БСП не смята, че политиката, анонсирана от "Продължаваме промяната" - "с десни мерки - леви цели", е удачна. Въпреки това червената партия е диалогична и отворена за преговори за съставяне на стабилно редовно правителство с жизнен хоризонт 4 години. Това отговори на въпрос на News.bg лидерът на БСП Корнелия Нинова, която даде брифинг пред сградата на партията на "Позитано" 20 след втория тур на изборите за държавен глава.

"Нееднократно сме изразявали нашата позиция, че подобно твърдение не е възможно. Защото например една дясна политика е да намаляваш дефицита в бюджета, но това не води до добри решения", коментира Нинова.

Но изрази увереност - ще бъдат намерени "сечения" между преговарящите за съставяне на нов кабинет партии. Компромиси е готова да направи и БСП, но те ще са "разумни".

Преговорните групи за правителство готови - първо важните теми, после "джендър идеологиите"

Преговорните групи за правителство готови - първо важните теми, после "джендър идеологиите"

Петков се надява всеки да може да си каже всичко

"От първите до последния ни разговор, който бе преди малко, сме планирани 4-годишен мандат. Разбира се, трябва да структурираме нещата. Защото ние предложихме нашите краткосрочни мерки за справяне с кризата в рамките на 100 дни, с които те, между другото са съгласни. Но трябва да уточним дългосрочните политики - за истинската промяна на досегашния модел, за борбата с корупцията, за промяна в модела на здравеопазването, на образованието", добави Нинова.

Не са коментирани постове и конкретни ведомства, допълни тя. Но на въпрос на News.bg подчерта - не са поставяни конкретни срокове, в които трябва да бъде съставен кабинет, но важното, смята тя, е едно - такъв да бъде сформиран в такива срокове, че да може да приеме бюджетът за следващата 2022 година.

Нинова поздрави и победителите на президентските избори - Румен Радев и Илияна Йотова. "Смазваща разлика. Поздравяваме победителите, пожелаваме един успешен мандат, поздравяване и социалистите, които бяха сред най-активните".

анкета

Ще има ли правителство след изборите?

Виж резултати

Да 63.4%

Не 25.6%

Може ли да се предвиди? 8.4%

Нямам мнение 2.5%