В НС отново прехвърчаха искри между управляващи и опозиция. Началото даде Корнелия Нинова с въпроса си за годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2011.

Тя репликира изказване на колега от ГЕРБ, че истината боли - да видим дали ви боли от истината за нивото на корупцията на ГЕРБ, която е отбелязана в доклада за национална сигурност на МС, изтъкна социалистката.

Тя поясни, че този доклад е приет на 14 юни 2012 и прочете част от констатациите в него: „Корупцията формира среда, която е благоприятна основа за изграждане на позиции и влияние от чужди специални служби, икономически и други субекти, с които да се оказва влияние върху вземането на важни за страната решения, без съобразяване с обществения и национален интерес".

В доклада, както припомни червената депутатка, се отбелязват още притеснителни факти: заобикаляне на ЗОП и нарушение на лицензионните режими. Корнелия Нинова обаче е най-доволна от констатацията, касаеща акциза на цигарите - „повишеният акциз на цигарите доведе до увеличено търсене на нелегалния пазар и повишаване на контрабандата".

През последните 20 години корупцията и организираната престъпност се развиваха успоредно с политическите и икономическите промени в страната, отговори вътрешният министър Цветан Цветанов. Липсата на последователна политическа воля в последните години до голяма степен предопределяше незадоволителните резултати в противодействието на корупцията и организираната престъпност, подчерта той.

Цветанов припомни, че през 2007 година заедно с Румъния се присъединяваме към ЕС като бяхме единствените членки, върху които се осъществява мониторинг на борбата с престъпността и съдебна система. Вътрешният министър припомни, че в докладите за страната ни до 2009 ЕК посочва липсата на политическа воля, а след като ГЕРБ идват на власт се подчертава ясно изразената политическа воля на новото правителство.

Цветан Цветанов каза, че през 2009 г. е приета стратегия за превенция и противодействие на организираната престъпност и корупцията. Противодействието на корупцията е изведено като основен акцент в работата ни, обясни министърът и поясни, че този процес стои във фокуса на вниманието на обществото.

Госпожо Нинова, корупция има в целия свят, въпросът е да имаш политическа воля и да не допускаме това, което се случи през всичките тези години на вашето управление, каза силовият министър. За пример той посочи Марио Николов, финансирал кампанията на БСП през 2005 година.

Поради политическата корупция, която вие създадохте през тези години, когато управлявахте и когато имахте отношение и към съдебната система се стигна до тези оправдателни присъди и няма как да обясним на Брюксел за това, което се случва в България по дело и доказателства, които са събрани от ОЛАФ, заяви още Цветан Цветанов и припомни, че германските подсъдими по делото са с присъди.

Ще видим сега какво ще се случи с кумеца и случката в Несебър, как там ще се разследва и до какви присъди ще се стигне, отговори на свой ред Корнелия Нинова. Усилията на ГЕРБ да се пребори с корупцията са безуспешни и тя процъфтява, категорична бе тя.

Цветанов от своя страна заяви, че заради корупцията на тройната коалиция Брюксел ни е спрял парите от оперативните програми. ГЕРБ пък върнали, по думите му, доверието на ЕС в страната ни.
По повод оперативните програми минути по-късно Антон Кутев обвини от трибуната Цветанов в поредна лъжа и заяви, че в понеделник ще даде специална пресконференция, на която отново ще покаже, че през 2009 година е нямало спрени оперативни програми. На нея ще поиска и оставката на министър Цветанов.

Госпожо Нинова, ами нека да ви припомня за Батко и Братко, нека ви напомня пак за Людмил Стойков, за Марио Николов, отговори министърът.
Цветанов се похвали и с прозрачния начин, по който е избран настоящият ВСС и новият главен прокурор Сотир Цацаров. Той обвини социалистите, че направили Алексей Петров, подсъдим по делото Октопод, важен фактор в ДАНС.