Ако е вярна народната поговорка, че късата памет гарантира дълъг живот, то вие колеги сте си гарантирали безсмъртие, така емоционално депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към социалистите след декларацията им, прочетена от новия председател Корнелия Нинова.

Поводът за нажежаването на атмосферата в пленарна зала бе гласуваният вчера в бюджетната комисия нов заем за Фонда за гарантиране на влоговете и декларацията на БСП, че се противопоставят на това.
Според социалистите ГЕРБ не са се справили с обещанието да върнат на държавата и народа парите от КТБ, затова и задължават гражданите с още 1.2 млрд. лв. Нинова пресметна, че вече всеки българин дължи вече много повече от 30% от това, което е изработил.

Нинова призовава премиера да мисли в перспектива, а не от днес за утре, тъй като някои от тези пари трябва да се връщат. „Мисълта и управлението на принципа: „След нас и потоп” са пагубни за България и бъдещите поколения”, предупреди Корнелия Нинова.

„БСП – Лява България” категорично ще се противопостави на това, че вкарвате България в дългова спирала, че обременявате 3-4 бъдещи поколения да ви връщат заемите, че всичко харчите, без това да дава ефект – нито в икономика, нито в доходи, нито в социална политика. Затова всеки ден на това управление е пагубно за държавата и изходът от тази работа – предсрочни избори”, посочи Корнелия Нинова. 

Караянчева смята, че Корнелия Нинова иска да поведе левицата на кръстоносен поход и е тръгнала наред да сваля кабинета с лъжи и манипулации.

От БСП канят на среща опозиционните партии и граждански сдружения

От БСП канят на среща опозиционните партии и граждански сдружения

Освен в парламента, подобни разговори ще се водят и по места

 „По времето на Орешарски нямате камък върху камък сложени, нямате и една лопата асфалт хвърлен”, подчерта тя, като иронизира, че само една лента прерязал бившият премиер Пламен Орешарски - на български ресторант във Виетнам

От своя страна Караянчева обвини червените в некомпетентност по темата на еврофондовете, като страната ни не била най-зле по усвояване на еврофондовете, не била и най-корумпираната, както обвиняват червените.

Успокойте топката и ни спестете комсомолския плам”, ядоса се Караянчева, която смята, че още дълго социалистите ще трябва да маршируват по плаца, без да управляват.

И финансовият министър Владислав Горанов взе отношение по декларацията на левицата, като също обвини социалистите в спекулации. По думите заемите били за стабилизиране на финансовата система, която рухнала в предишния мандат.  

Горанов посочи, че 11.5 милиарда е фискалният резерв. Финансист номер едно се похвали с борбата с контрабандата. Не видях нито едно по-добро решение от това, което предлагаме, подчерта Горанов.

Той се ядоса на подхвърлена реплика към него от червения депутат Румен Гечев. „Господин Гечев, така пред студентите”, захапа го министърът. Студентите слушат и са много критични, отвърна социалистът. Не вярва на ефекта от мерките на кабинета.

В отговор на Нинова се включи и премиерът Бойко Борисов, който присъства в пленарна зала за редовния парламентарен контрол, макар и да се изказа по-късно.

Борисов също се изказа, припомняйки, че именно в предишния мандат дългът бил най-висок. Според лидера на ГЕРБ хората вече са научили социалистите, знаят ги и няма да ги забравят. Заради това и статистиката била в полза на управленията на ГЕРБ.