"Пет пъти предупредихме, че моделът "Борисов" в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Но точно с едно действие, за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор - енергетиката". Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че от партията й миналата седмица са внесли в парламента предложение за мораториум на сделки и смяна на бордове на държавни фирми на отиващото си правителство до избор на нов кабинет. Предложението обаче било отхвърлено от новите политически субекти, които твърдели, че искат да променят статуквото.

"След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с някакви си процедурни хватки. А сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: "Късно е, колеги, за китка", отбеляза Нинова.

Нинова: Протестните партии са в паника от гафа с мораториума

Нинова: Протестните партии са в паника от гафа с мораториума

Отклонили го с процедурни трикове…

Тя разясни какво е се е случило само за денонощие в енергетиката - на извънредни заседания са били излъчени новите бордове на енергийните дружества. Провели са се общи събрания, събрали са се десетки необходими документи, произнесъл се е министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа. Нещо, което по нейни думи обикновено отнема седмици. Става въпрос за промени в Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект" и други.

"Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове", обяви лидерът на БСП.

Тя изрази недоумение защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха събаряне на статуквото - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", са обслужили задкулисието, вместо да се борят с него. Нинова обеща, че утре ще предостави нови факти и документи по темата.

Манолова внася предложение за мораториум върху концесии и даване на пари от МС

Манолова внася предложение за мораториум върху концесии и даване на пари от МС

Да спрат назначенията в публични предприятия…