"БСП е във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред членовете на НС, които днес провеждат Национален съвет.

Тя бе категорична, че всеки има право да се кандидатира. "Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания да бъде генератор на политики. Нека да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната. Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти", призова Нинова.

Тя помоли "за чисти списъци, висока активност и свободен избор". "Нека състезанието да бъде честно. Пожелавам на всички успех и енергия след конгреса", заключи Нинова.

Лидерът на БСП коментира и политически теми.

По думите й от срещите на БСП в Брюксел, става ясно, че българското правителство няма ясна визия по важните въпроси и управляващите не са представили план за Зеления пакт, нито какво ще струва това като цена за икономиката за България.

"Борисов занимава европейският ни партньори само с общи приказки", смята още Нинова.

Тя припомни, че към левицата е бил отправен апел да направят така, че част от тези въпроси, касаещи развитието на България, да се решават и на национално равнище, да има широка обществена подкрепа.

За политическия дневен ред в България, Нинова открои, че сме свидетели на постоянни застъпващи се кризи.

"Боклук, вода, мръсен въздух - това е национална криза. През октомври миналата година БСП постави като въпрос номер 1 именно тези теми. Да, именно левицата постави този въпрос, който доведе до вот на недоверие, подкрепен за първи път толкова широко от различни слоеве на обществото", каза Нинова.

Председателят на левицата наблегна още на факта, че вотът не е минал математически, тъй като парламентарно представените партии, които не са го подкрепили, са изтъргували подкрепата си, защото знаят, че няма да намерят мястото си в следващия парламент. "Избраха това пред свалянето на вредното правителството на Борисов", припомни още Корнелия Нинова.

Тя отбеляза и другите кризи на управлението на Борисов, сред които е тол системата, за която БСП, по думите й, алармира от поне 6 месеца. "София, Пловдив са в състояние, в което жителите трябва да си плащат за винетка за пътуване в общината. И за тази криза Борисов носи персонална отговорност. Това решение е взето от МС."

"Последва нова криза - подправени данни за икономически растеж през последните години - растежът се очертава между 0.9 и 1 %, а не 3.4, 3.5 %, както са посочили. Тази измама хвърля петно върху България, ще има последици в ЕС. Умишлено е извършена тази заблуда на обществото и ЕС. Именно затова поискахме оставка на цялото правителство", каза още лидерът на БСП.

Тя каза още, че поредна криза е предизвикала Менда Стоянова, която е внесла промени в Закона на тъмно между първо и четене, без обсъждане.

По повод "къщата в Барселона", председателят на левицата изтъкна: "Опитват се да ни внушават, че това е претоплена манджа. По думите й новите факти са, че се води разследване от европейска държава за пране на пари, свързано с България и с името на Борисов."

Изводите, по думите й, са: "Правителство не произвежда политики, а кризи. То е гарант за несигурност и нестабилност. Предстоят нови политически турбуленции, а на фона на това, БСП трябва да се готви за избори."

"В тази връзка искам да изразим мнението си, че ГЕРБ нямат никакво намерение да въведат машинно гласуване. В парламента започнаха противоречия и спорове, за да не се стигне до консенсус какви машини да бъдат купени. Отхвърли се изчистването на списъците. Ето защо смятаме, че нямат намерение да проведат честни избори", каза лидерът на БСП.

Заседанието на БСП все още тече при закрити врати. "Мирно, тихо, синхронно върви Националния съвет", каза Антон Кутев. Той добави, че е имало критики какво съдържа доклада на Корнелия Нинова, но дебатите продължават върху това какви да са правилата за избор.

"Това, че Кирил Добрев се кандидатира ще доведе до вероятност да се събере 50% активност и изборът ще е валиден. Не мога да кажа дали това, че той се кандидатира за лидер е апаратна хватка", коментира Кутев.

Антон Кутев съобщи, че конгресът за избор на председател се обсъжда и най-вероятно ще се състои на 9 и 10 май.

Малко по-късно БСП информира, че конгрес на левицата ще се проведе на 9 и 10 май, събота и неделя, в зала №1 на Националния дворец на културата. Приетият дневен ред е:

Политически доклад пред 50-я конгрес на Българската социалистическа партия, отчет на Националния съвет на Българската социалистическа партия, отчет на Парламентарната група на "БСП за България"; Отчет на Общопартийната контролна комисия на Българската социалистическа партия; Отчет на депутатите-социалисти в Европейския парламент; Избор на Национален съвет на БСП, на председател на Общопартийна контролна комисия на БСП и на членове на Общопартийна контролна комисия на БСП; Резолюция срещу неофашизма; Политическа декларация на 50-я конгрес на Българската социалистическа партия за развитието на партията и нейните управленски приоритети.

Станишев: Има натиск при номинациите за председател на БСП и дописване на документи

Станишев: Има натиск при номинациите за председател на БСП и дописване на документи

Той каза, че е чул, че "силно се използва апаратът като инструмент за натиск при номинации"