Тръгваме на вътрешнопартийни избори с много неясни правила. Това, което чувам, много ме тревожи.

Това заяви Сергей Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП, на който се очаква да се приеме дневният ред за провеждане на 50-ия Конгрес на партията, на който се очаква да бъде избран председател.

21 номинации за лидер на БСП

21 номинации за лидер на БСП

Корнелия Нинова води с най-много номинации за лидер преди днешното заседание на Националния съвет на БСП

"Всички разумни допълнения и предложения, които да направят този процес по-прозрачен, бяха отхвърлени без ясни мотиви", обясни Станишев.

Той каза, че е чул, че "силно се използва апаратът като инструмент за натиск при номинации".

"Също така видях един внесен документ за Националния съвет, където директно се отправят сериозни тежки упреци към избирателната комисия, която дописва правилата, променя ги, създава условия за неравнопоставеност", съобщи Сергей Станишев.

Нинова с най-много номинации за лидер на БСП

Нинова с най-много номинации за лидер на БСП

До момента са преминали 11 конференции

Той смята, че основно притеснение е, че се тръгва към конгрес на партията без никакви политически документи.

"Има опасност тази надпревара да се превърне в това кой е по-симпатичен и по-красив, или кой какви грехове има, а не да се формулира политика. Ще отидем на конгрес с избран председател, но без яснота за политика и какво предлагаме на обществото. Тоест повече се занимаваме със себе си, отколкото с това, което вълнува хората за икономическата, социалната сфера и бъдещето на българина", коментира лидерът на ПЕС.

В БСП никой не знае колко души ще избират лидер

В БСП никой не знае колко души ще избират лидер

Миков: Левицата е в отчетно-изборна кампания, а отчети няма, има само избори

Той бе категоричен, че БСП са се "вгледали в пъпа си и не се занимават с реалния живот".

В тази връзка той коментира, че в момента има "една измислена истерия за еврото и обезценяване на лева с думите: "някои хора трябва да се събудят".

"Въпросът за еврото е избор дали да сме ядрото или в периферията на ЕС, трябва да си отговорим на този въпрос", каза той.

На влизане на заседанието се спря и Костадин Паскалев, който има също номинации за председател на БСП. Той не пожела да коментира отчетно-изборните заседания, тъй като не е участвал, но каза: "След като не съм правил организация, а имам номинация, означава, че има нещо нормално".

Красимир Янков, също с номинации за председател, но от вътрешната опозиция, бе категоричен, че се прави опит да се опозори изборът на председател.

"Има решения, които са противоуставни и приети против правилата от избирателната комисия. Аз съм предложил всички такива решения да бъдат отменени, да бъде освободен сегашният състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора. Много от решенията са проблем", категоричен бе Янков.

Според него се оказва натиск да не се номинират кандидати, променят се срокове, крайният срок за числения състав на партията е отложен до 20 февруари. "Ние не знаем колко е съставът на партията, които ще упражнят правото си на вот. Ако партията е намаляла с 30 000-40 000 члена, трябва някой да носи отговорност", каза Красимир Янков.

Зам.-председателят на групата Весела Лечева обаче е на обратното мнение: "Има различни мнения по отношение на лидера, но ми се струват консенсусни. В крайна сметка има контролни органи на партията, не съм чувала да има натиск. За една голяма партия е нормално да има жалби, но те се отнасят до контролните органи, там да бъдат разглеждани".

Георги Гергов коментира, че "борбата е сериозна".

"Аз също съм номиниран, трябва да има промяна", каза той.