На какво основание българското правителство гласува избора за европейски прокурор, питат още социалистите. "Госпожа Кьовеши заслужава този пост и го е доказала с работата си", изрази лично мнение Корнелия Нинова. Позицията на партията обаче може да е различна. Тя ще бъде обсъдена, ако изборът влезе в ЕП за гласуване.

В доклад на ЕК за България за 2019 година се посочва, че две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции касаят местни видни политически личности, но правителството не е провело разследване за финансови злоупотреби. Нинова припомни, че все още не е ясно кои са политиците, които са получавали в куфарчета пари от шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Социалистите питат Борисов какво действително прави за енергийните проекти

Социалистите питат Борисов какво действително прави за енергийните проекти

В интерес на България е да имаме диалог и добри икономически отношения с Русия, убедена Нинова

"Зад големите кражби в страната стоят местни, видни политически личности, над които има чадър", отбеляза Нинова.

Ще настояваме за отговори, заключи Нинова, защото това, според нея, е най-тежкият удар, който България е получила от правителството. Затова и от БСП настояват Европейската прокуратура да започне реални разследвания за злоупотреба с европейски средства в България.

Корнелия Нинова определи решението на КОМПИ за финансовия министър като субективно, след като антикорупционният орган се произнесе по имотните казуси с финансовия министър Владислав Горанов и обяви, че не открива конфликт на интереси. "Смятаме, че е прикриване на истината по отношение на конфликта на интереси на министър Горанов", коментира още Нинова.

Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, това означава, че исканията на БСП са изпълнени. Ще бъде свикан национален съвет и ще се поиска преразглеждане на решението за връщане в парламента. По думите на Нинова исканията на партията отразяват тези на българските граждани.

Кьовеши получи подкрепата на правната комисия в ЕП

Кьовеши получи подкрепата на правната комисия в ЕП

Председателят на LIBE обяви резултата и тя получава най-много гласове - 26