Лаура Кьовеши получава по-голямата част от гласовете в правната комисията на ЕП за главен европейски прокурор. Председателят на LIBE обяви резултата и тя получава най-много гласове - 26. След нея са френския кандидат Жан-Франсоа Бонер с 22 гласа, а германецът Андрес Рите, получил само един, съобщава румънското издание "Диджи24".

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) към Европейския парламент гласуваха идентично за нея.

Съвместното предложение на двете комисии се изпраща на Председателския съвет и на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Главният прокурор ще бъде назначен по общо съгласие на ЕП и на Съвета

Лаура Кьовеши продължава битката за европейски прокурор

Лаура Кьовеши продължава битката за европейски прокурор

Гласуване в ЕП за ключов пост

Тримата кандидати бяха изслушани във вторник от съвместните комисии на Европейския парламент за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Бюджетен контрол (CONT) за поста главен прокурор на Европа.

Европейската прокуратура е новосъздадена институция, поради което ЕП се сблъскваме с нова процедура.

Кьовеши не е предложена от Румъния, както и нейните конкуренти от Франция и Германия не са предложени от своите страни.

Но за разлика от нея, те са силно подкрепяни от националните институции. Сега е четвъртата стъпка от процедурата по назначаване. Кьовеши бе първата в списъка на комисията за подбор и втората - при гласуването в Съвета на Европейския съюз.

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки

От досегашните изявления се знае, че две от най-големите парламентарни групи - ЕНП и АЛДЕ - подкрепят Кьовеши. В допълнение, има много членове на ЕП в правната комисия, които яростно критикуват борбата с корупцията в Румъния.  

Въпреки резултата на Съвета, Кьовеши има шансове да получи Европейската прокуратура. Ако Парламентът подкрепи кандидатурата, в противоречие с решението на Съвета, между двете институции има период на преговори за назначаване на европейски главен прокурор.

В парламентарната комисия по бюджетен контрол (CONT) Кьовеши получи 12 гласа, следвана от френския кандидат с 11 гласа и германския кандидат с един глас, като гласуването в CONT е консултативно. Четирима от членове на комисията са от Германия, двама от Франция , а от Румъния още двама.

От "Правосъдие за всеки" зоват България да подкрепи Кьовеши за европрокурор

От "Правосъдие за всеки" зоват България да подкрепи Кьовеши за европрокурор

Нейните резултати и професионализъм били безспорни, според инициативата

Всеки от кандидатите представя своя управленски проект и отговаря на въпросите, повдигнати от членовете на комисията.

След първия кръг на гласуване в Съвета на Европейския съюз на равнище посланик (COREPER) миналата седмица, френският кандидат е класиран на първо място, а Кьовеши бе класира на второ място, както и германският прокурор.

Припомняме, България е гласувала в Съвета против бившия главен прокурор на Румъния за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, съобщи вестник "Сега", позовавайки се на източник, който е близък до дипломатическите среди в Брюксел.

Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура Европейският парламент и Съветът избират с общо съгласие главния европейски прокурор за седемгодишен срок, който не може да бъде подновен. Съветът взема решение с обикновено мнозинство.

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…