По вътрешно убеждение и с рационални аргументи. По този начин се надяват от Инициатива "Правосъдие за всеки" да бъде избран главният европейски прокурор.

В своето становище до българските евродепутати в Комисията по правосъдие, гражданско общество и човешки права (LIBE) те посочват, че разчитат кандидатурите да бъдат разгледани безпристрастно, а не "по партийни повели или в резултат на тайни уговорки за размяна на подкрепа".

Според Инициативата сред кандидатите за новата длъжност се откроява един, който е постигнал реални и признати от Европейската комисия резултати в битката с корупцията в Румъния, а именно Лаура Кьовеши.

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

ЕС не знае за "извършените от Лаура Кьовеши злоупотреби"

От "Правосъдие за всеки" твърдят, че Кьовеши е била подложена на унищожителна атака от хората, чиито престъпления е разследвала, и те са успели да я отстранят от длъжност. Според тях обаче нейните резултати, професионализъм и авторитет са безспорни и трябва да се вземат предвид при избора на европейски прокурор.

От Инициативата уверяват, че ще следят днешното гласуване и ще изискват мотиви от българските представители в комисията "LIBE".

Припомняме, преди дни стана ясно, че България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за борба с корупцията за европейски прокурор.

Още преди седмица самата Кьовеши заяви, че нейната кандидатура може да бъде бламирана от масово критикувана румънска агенция, която има за задача да разследва магистрати.

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки