България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на източник, който е близък до дипломатическите среди в Брюксел.

Гласуването се е провело в сряда. На заседанието на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (Комитетът на постоянните представители) българският представител е бил твърдо против румънката, която беше фаворит за поста европейски прокурор.

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…

Букурещ вдигна мерника на Кьовеши заради безкомпромисното преследване на корупцията по високите етажи на властта и се опитва да я дискредитира в Брюксел.

Изданието допълва, че гласуването е било тайно, но вътрешни източници са разкрили, че сред тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки. Германският кандидат Андрес Ритер също е получил 29 точки.

В Румъния разследват кандидата си за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

В Румъния разследват кандидата си за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Корумпираната политическа класа отвръща на удара

Romania-insider съобщава, че всеки от представителите е гласувал за тримата кандидати за поста, като се базира на точкова система.

Следващата фаза от процеса по избор на европейски прокурор предвижда изслушване на тримата кандидати на съвместно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) към Европейския парламент. След това само членовете на комисията LIBE ще гласуват.

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

ЕС не знае за "извършените от Лаура Кьовеши злоупотреби"

Ако редът на кандидатите се промени след гласуването в комисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС ще проведат преговори.

Дипломатически източници разкриха пред румънския вестник Adevarul, че Румъния е дала на Кьовеши минимални точки и максимални за френския кандидат.

През ноември 2018 г. Европейската комисия предупреди, че в Румъния има отстъпление в борбата срещу корупцията, като се подчертава оказваният натиск върху Националната дирекция за борба с корупцията. Някои европейски дипломати мислят, че срещу Румъния трябва да започне процедура на ЕС за налагане на санкции, ако се установи, че Букурещ не спазва върховенството на закона.

В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. Страната не може да наложи вето при избора на шеф на Европейската прокуратура (EPPO). Изборът на комисията за селекция трябва да бъде одобрен от мнозинството страни членки на ЕС и Европейския парламент, което означава, че една държава не може да блокира кандидатура.

Европейската прокуратура беше създадена в 22 от 28-те държави членки през 2017 г., включително и Румъния. Тя ще започне работа в края на следващата година.