Румънката Лаура Кьовеши предизвика аплодисменти при изслушването си тази вечер пред две комисии в Европарламента, които подложиха на проверка качествата на още двама кандидати за поста първи европейски прокурор, съобщи в. "Сега".

Заядливи въпроси ѝ задаваха само няколко румънски депутати, на които тя отговори сдържано и достойно, докато повечето евродепутати от други държави й изразяваха възхита от смелостта срещу политическия натиск в родината ѝ. Германският депутат Андрес Ритер, който по жребий говори първи, бе запитан как гледа на очернящата кампания срещу нея в Румъния и отговорът му бе: "Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост".

В Румъния разследват кандидата си за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

В Румъния разследват кандидата си за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Корумпираната политическа класа отвръща на удара

Кьовеши заяви, че отговаря на четирите критерия за длъжността, за която кандидатства, а именно да има най-малко 15 години стаж като прокурор, да не е била санкционирана дисциплинарно през последните три години, да не е сътрудничила на службите и да е получила много добра оценка при последното оценяване.

Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, когото посланиците на държавите от ЕС (КОРЕПЕР) класираха на първо място миналата сряда в таен вот, разочарова някои евродепутати, като настояваше, че главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки.

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…

Той бе подложен на много въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск и от отговорите му се разбра, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела.

За разлика от него Кьовеши представи статистика как за пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията е пратила пред съда в затвора министри, депутати, магистрати и други висши функционери от различни партии, като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 милиарда евро. Що се отнася до борбата с измамите с еврофондове, другите двама кандидати едва успяха да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела.

Комисията по бюджетен контрол остана да заседава тази вечер, за да определи становището си за представянето на кандидатите, но тя няма да има решаващ глас, защото процедурата е поверена на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Като водеща комисия тя ще се събере отново по обяд българско време утре, за да гласува. След това решението ще бъде изпратено на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Ако то се различава от позицията на КОРЕПЕР, ще започнат вътрешни преговори. Окончателното решение ще зависи от пленарния вот в Европарламента и от Съвета на ЕС, в който участват министрите на правосъдието. Това означава, че до изтичането на мандата на този Европарламент в края на май ще се знае името на първия европейски главен прокурор.