Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува новия заем, взет от кабинета Борисов на 15 септември.

Защо се появи необходимостта от нов дълг, попита тя от парламентарната трибуна. Защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар, продължи да пита соцводачът. Според експерти по-удачно било да се емитира дълг на вътрешния пазар, защото така щели да се решат вътрешни пазари.

Ще стимулира ли този заем икономиката и ще повиши ли жизненото равнище на народа, недоумява Нинова. Срещу тези пари няма никакви намерения за икономически растеж, за намаляване на неравенствата, за екология, по думите ѝ. 

България изтеглила разумно дълг, но не бивало да се харчи с лека ръка

България изтеглила разумно дълг, но не бивало да се харчи с лека ръка

Това мнение изрази бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев

30 милиарда лева заем е взел Бойко Борисов за 10 години на власт. За това време децата ставали по-неграмотни, хората по-бедни, а природата по-мръсна според нея. За това време той не внесъл един бюджет в парламента, но пък щял да бъде запомнен с честите смени в настроението си. Той не си взе поука, подчерта Нинова. Тя настоя за оставката на кабинета.

Финансовият министър Кирил Ананиев помоли Корнелия Нинова да излиза на трибуната по-подготвена или по финансови теми да остави някой по-подготвен да се изказва. Нашата емисия е с най-нисък лихвен процент, похвали се той. Освен това сме постигнали по-висока доходност от членки на Еврозоната.

Министърът заблуждава, атакува социалистът Румен Гечев. Няма никакви чудеса в България, допълни той, но председателстващият заседанието Валери Симеонов го прекъсна.

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

България за пръв път емитира 30-годишни облигации