Настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова е получила най-много номинации за вътрешнопартийните избори за бъдещ лидер на БСП, заяви председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов на брифинг на левицата днес.

Най-много номинации в процедурата е получила Корнелия Нинова - с 285 предложения, Кирил Добрев - 144, Калоян Паргов - 63, Красимир Янков - 55,Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов - 34, Крум Зарков - 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите са получили под 20 номинации".

Прекият вътрешнопартиен избор ще бъде на 12 септември 2020 година. До 5 август са получени решенията от всички проведени конференции в страната. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП.

Миков убеден: Тръмп или Путин да са начело на БСП, без екип няма да се справят

Миков убеден: Тръмп или Путин да са начело на БСП, без екип няма да се справят

За Миков без Нинова и Борисов няма да настъпи потоп

"7 кандидати подадоха своите декларации за председател на БСП. Бяха проверени всички кандидати за наличие на партиен стаж - изискване на Устава на БСП. Оказа се, че от седемте кандидати петима отговарят на изискванията за наличие за партиен стаж и стаж в националните органи на БСП. Днес, с решение на Централната комисия по провеждане на избора, следните кандидати бяха регистрирани: Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков", обяви Войнов.

Вътрешно партийната предизборната кампания започва на 13 август и ще продължи до 10 септември. На 12 септември те ще се явят на пряк избор пред всички членове на БСП.

Ще се тегли жребий за участието на кандидатите в предизборната кампания в партийните издания - в-к Дума и БСТВ. По думите му жребият ще бъде теглен на 10 август, понеделник, от 11 ч. Жребият ще бъде теглен за всяко едно представяне на кандидатите в съответните медии.

По думите на Вяра Емилова, секретар на ИБ на БСП и секретар на ЦКПИ се провежда информационна кампания за прекия избор. БСП ще правят 3 клипа, един от които вече се разпространява, а вторият - от понеделник. Кандидатите за шеф на левицата ще имат общ плакат и брошура на всички кандидати.