Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака от полицейски тормоз. Тя заяви, че след като вчера обявила намерението си да посети животновъдите, чиито стада бяха избити заради съмнения за чума, била посрещната в с. Малко Шарково от полицейски патрул и срещата й се провела под тяхно наблюдение. Нинова обясни, че същото се случило и в с. Голямо Шарково, където я очаквал друг полицейски патрул.

"Хората там бяха изключително изненадани, защото никога не са виждали толкова полицаи на едно място, въпреки десетките сигнали за грабежи, набези и кражби от домовете им", изтъкна тя.

Лидерът на БСП изрази изумлението си, че дори срещата й с баба Дора, станала символ на протестите, била проведена под полицейско наблюдение. Не по-различна била ситуацията в Болярово и Ямбол.

"Да не сме обявили извънредно положение", пошегувала се Нинова. На въпроса й на какво се дължи подобно струпване на полиция, служителите на реда отвърнали, че изпълняват нареждане от София да не я "изпускат от очи".

Позовавайки се на Конституцията на страната, соцлидерът заяви, че нареденото полицейско присъствие е в разрез със закона. По тази причина Нинова поиска обяснение от премиера Бойко Борисов кой и на какво основание е наредил да бъде държана под полицейско наблюдение. Тя настоя за официален отговор от министър-председателя.

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд

"Г-н Борисов, ние свободни хора в свободна страна ли сме?", запита и допълни, че ако целта на наблюдението е действията й да бъдат ограничени, това няма да се получи. Нинова заяви, че няма нужда някой да се грижи за нейната сигурност, защото се чувства добре сред хората.

"Насочете тези пари и енергия там, където обещахте - полицаи във всяко село, а не полицаи след лидер на опозицията", настоя тя и подчерта, че смята поведението на управляващите за полицейщина.

Нинова призова хората да не се страхуват да изразяват свободата на словото си.

"Вие сте свободни хора. Дали ще живеем свободна държава, зависи от всеки от нас", заяви тя.

Относно животновъдите от ямболските села, Нинова заяви, че държавата не им е оказала достатъчно помощ.

Никой вече не се сеща за трагедията на земеделските стопани в региона, упреква лидерът на БСП.

Нинова обясни, че по време на разговорите си с животновъдите те се оплакали, че са забравени от институциите и че са принудени да плащат задълженията си по кредити, без да имат никаква възможност, след като животните им са били избити.

Нинова част от жива верига, блокираща избиването на животни в Шарково

Нинова част от жива верига, блокираща избиването на животни в Шарково

Искат отмяна на заповедта за умъртвяване

Според соцлидера най-лошото е, че след случилото се много от хората възнамеряват да напуснат региона. Тя смята, че това е най-тежката последица

Нинова подчерта, че макар все още да има карантина, вече пети месец нито едно животно не е умряло от чума.

Хората и сега споделиха, че няма нито едно доказателство, че животните са били болни, каза тя и упрекна правителството за безпричинното избиване на стадата и за изоставянето на хората на произвола.

Порожанов отдавна трябваше да не е министър и да отговаря пред други институции. Ние ще направим всичко по силите си виновните да понесат отговорност, обеща Корнелия Нинова.

Умъртвиха и последните 3 стада в Шарково

Умъртвиха и последните 3 стада в Шарково

В региона са потвърдени 22 проби за чума по овцете и животните