По хуманен начин са умъртвени всички животни от последните 3 стада в село Шарково, област Ямбол. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Две от стадата бяха с по около 15 животни, а третото е с козите на Тодорка Сакалиева. Всички животни вече са загробени. Решението кога да се изпълнят ветеринарно-медицинските дейности е на специално създадения областен щаб.

Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв. на овца или коза, като плащането започва утре. Фермерите от селата Крайново и Странджа вече получиха парите си в петък.

Изведоха доброволците от Шарково

Изведоха доброволците от Шарково

Въведена е карантинна зона в Ямболско

В трите населени места - селата Шарково, Крайново и Странджа бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни, припомни министър Порожанов. И допълни, че независимо от това, че не всички стада в тях са с положителни проби поради контактност на животните, трябваше да се подходи по този начин. Това беше потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през седмицата, както и от еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

ГЕРБ питат Нинова ръководи ли сценарий в Шарково
Обновена

ГЕРБ питат Нинова ръководи ли сценарий в Шарково

Имат видеодоказателство

Последните 3 стопански двора в село Шарково ще бъдат дезинфекцирани още днес, каза още земеделският министър. До дни ще започне и самото изчистване на оборите като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме и извърши за сметка на държавата.

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд

Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки 20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.