Лидерът на Българската социалистическа партия (БСП), Корнелия Нинова, заяви, че има сериозен дисбаланс в сектор "Земеделие" и този проблем трябва да бъде решен чрез последователна държавна политика. Тя направи тези коментари в интервю за БНР, където изрази загриженост за текущото разпределение на средства в аграрния сектор.

Нинова повтори становището на партията, че голяма част от субсидиите трябва да бъдат насочени към производство на български плодове, зеленчуци, мляко и месо. Според нея, сега се отделят прекомерни средства за зърнопроизводство.

Лидерът на БСП също така подчерта, че решението за прекратяване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна е "предателство на националния интерес". Тя се изрази категорично, че това решение не би довело до понижение на цените на хранителни продукти, въпреки някои твърдения.

"Борисов вчера каза: "Докато бях премиер дадох на зърнарите 30 млрд. лева". Питаме се дали пък Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството? Кардиналното решение е да се промени това на Народното събрание - да се върне ветото и да се потърси отново съюз с Полша, Унгария, Словакия," заяви в предаванаето лидерът на социалистите.

Нинова изрази съмнение относно ефективността на контрола върху внесените селскостопански продукти, по-специално пшеницата от Украйна. Тя призова за по-строг надзор и се съмнява в икономическите интереси зад този внос.

"Започваме да се съмняваме, че става въпрос просто за икономически интереси. Ще задаваме въпроси. Ще следим кои фирми ще внасят украинско зърно на ниски цени и дали ще го препродават на по-високи цени, просто за да реализират едни печалби, за сметка на българския национален интерес и българското производство. Без държавата и без властта да им позволи това - няма как да стане".

В контекста на предстоящите местни избори, Нинова подчерта, че БСП е в пълна готовност с предизборна платформа и кандидати. Тя критикува управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ в общините и изразява убеждението, че страхът от местната власт се връща.

Корнелия Нинова предупреди Борисов, че не приемат подкрепа от ГЕРБ

Корнелия Нинова предупреди Борисов, че не приемат подкрепа от ГЕРБ

БСП утвърди и Ваня Григорова за кандидат кмет за София