Вярвам в невинността на Елена Йончева. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук" по повод искането на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на имунитета й като евродепутат.

Тя бе категорична, че депутатите на "БСП за България" в Европейския парламент я подкрепят единодушно. Социалистката съобщи, че председателят на групата Петър Витанов ще представи позицията на БСП пред групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Йончева: Истината излиза рано или късно, в България обикновено късно

Йончева: Истината излиза рано или късно, в България обикновено късно

Искането на имунитета й като евродепутат било рутинна процедура

Нинова призова Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.

Припомняме, вчера стана ясно, че българската прокуратура е поискала от Европейския парламент имунитета на Елена Йончева като евродепутат. Причината е, че Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ. Във връзка с повдигнатите й обвинения главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември 2018 г. имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Прокуратурата иска от ЕП имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Прокуратурата иска от ЕП имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Искането е отправено до ЕП в Брюксел

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.

По-рано днес самата Йончева също излезе с позиция по случая, заявявайки, че става въпрос за рутинна процедура, която ще докаже, че повдигнатите й обвинения нямат никакво основание.

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Разследват я за финансови операции със средства, присвоени от КТБ