Прокуратурата повдигна обвинения на Елена Йончева за пране на пари, разследват я за финансови операции със средства, присвоени от КТБ, съобщава НоваТВ. 

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.

За трима депутати прокуратурата събира обвинение

За трима депутати прокуратурата събира обвинение

Това са депутатите Елена Йончева от БСП; Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ПП "ГЕРБ"

"Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия", коментира Йончева през през ноември, в своя позиция относно иска на главния прокурор.

Твърденията за "вероятно пране на пари са само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали - вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории", обясни още Йончева.

В позицията бе посочено още, че през последната една година Йончева е внесла в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница.

Във връзка с Йончева, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни тогава, че става въпрос за образувано досъдебно производство на 31 август по сигнал на двама народни представили и още едно лице.

Малко след това, Йончева припомня и изнесения от нея сигнал по случая "Кумгейт".

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев
Обновена

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев

Йончева отвръща на удара на ГЕРБ със съдебно дело

Йончева отхвърли обвиненията и заяви, че е била заплашвана, като всички несъгласни с правителството.

Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.

Правителството и Б. Борисов започнаха да използуват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре., написа Йончева във "Фейсбук".