Бившият правосъден министър Диана Ковачева е номинацията за заместник-омбудсман. Днес депутатите приеха процедурните правила за избора ѝ.

Преди това тя мина през тест в сградата на обществения защитник Мая Манолова и се пребори с останалите 4-ма кандидати.

През 1998 г. Ковачева завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След стаж в Министерството на правосъдието работи за кратко в международноправната секция на Института за правни науки към БАН (2000 – 2001) и в дирекцията за международно сътрудничество на Министерството на правосъдието (2001 – 2002).

Доктор е по международно право и международни отношения от 2010 г. Тема на доктората: „Юрисдикция на Международния наказателен съд“. Води лекционен курс по Международно хуманитарно право в Юридическия факултет на УНСС.

През 2002 г. става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация "Прозрачност без граници".

Владее отлично английски, френски и руски език. През ноември 2011 година министър-председателят Бойко Борисов номинира Ковачева за министър на правосъдието на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

На 30 ноември тя е одобрена от Народното събрание за този пост. За правилата, по които ще се избере Диана Ковачева бяха 148 депутати, един въздържал се.

Тя ще трябва да бъде изслушана пред ресорната парламентарна комисия и в зала да спечели подкрепата на повече от половината депутати.