Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев отново е номиниран за председател на БСП. Това бе съобщено по време на днешната пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на Левицата.
От партията обявиха, че за лидерската битка, освен Станишев, са номинирани и Атанас Зафиров, Жельо Бойчев, Петър Мутафчиев.

Не е ясно обаче дали президентът на ПЕС ще се яви като кандидат за председателското мясдто на предстоящия конгрес.

За седмица броят на претендентите за шефското място в Левицата нарасна от 28 на 32. Сред тях са настоящият лидер Миков, Корнелия Нинова, депутатът Красимир Янков, бившият военен министър Ангел Найденов, бившия соцдепутат Антон Кутев, евродепутатът Георги Пирински и бившият външен министър Кристиан Вигенин.

Междувременно Кирил Добрев обяви във Фейсбук, че също се кандидатира за лидерския пост в партията.

Припомняме, на проведената на 8 април в София кампания, на европейските социалисти „Европа на кръстопът – левият план за реформи“, Сергей Станишев представи шест мита на сегашната европейска неолиберална политика.

"Искам БСП, българската левица, създадена преди 125 години, която има своето международно признание, да стане алтернатива на сегашното статукво и да очертае нов ляв план за България," посочи тогава в изложението си Станишев.

Избраните делегати към момента са 520, като номинациите за членове на НС на БСП са 453. Увеличени са и номинациите за председател на Общопартийната контролна комисия, като броят им е достигнал 35, стана ясно на днешния брифинг.

49-ият Конгрес на БСП ще бъде на 7 и 8 май. "Основната задача е да изпълним с политическо съдържание предстоящата отчетно-изборна кампания в партията, да се очертае курса на партията и да се обсъдят сериозно конгресните документи. България има нужда от друга политика. Дясното управление нанася сериозни поражения върху държавността”, заяви Михаил Миков при обявяването на датата на конгреса.