Нов закон ще бори войната по пътищата.

Това стана ясно след среща на Държавно-обществента консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, чиито председател е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Участниците приеха План за разработване на нов закон за движение по пътищата и Правилник за неговото приложение.

Една от целите на проекта е да се постигне ефективно въздействие върху поведението на участниците в движението, както и да се създадат условия за подобряване безопасността на пътната инфраструктура и автомобилния парк.

Амбиция е и да се подобри медицинската помощ на пострадалите.
Търси се и силна обществена подкрепа за действията за трайното намаляване на жертвите по пътищата в нашата страна.

Работна група ще извърши анализ на причините, условията и тенденциите за тежките пътнотранспортни произшествия за периода от 2000-2009 г. и ще разработи текстове за противодействие.

Експерти ще проучат нормативните актове по безопасността на движение на страните членки на Европейския съюз и други страни, постигнали значителни успехи в намаляване на жертвите от катастрофи.

Сред изброените идеи бяха - когато има установени нарушения, да се привлича като отговорен собственикът на автомобила, завишаване на глобите за шофьори, управлявали след употреба на алкохол, с висока скорост или неправоспособни.

Тези глоби ще се влеят в подобряване на инфраструктурата, в обучението на децата и разяснителните кампании.

След като бъде готов първоначалният вариант на Закон за движението по пътищата и Правилник за неговото приложение, той ще се постави на широко институционално и обществено обсъждане.

Министър Цветанов поясни, че стремежът е до 2020 година пътните инциденти да намалеят драстично. Амбицията е ранените да със 20% по-малко, убитите с 40% , а процентът на пострадалите деца - с 60%.