Обсъжда се откриването на нов железопътен граничен пункт между България и Турция по линията Ямбол - Лесово - турска граница.

Това стана ясно на среща между вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу.

Целта на работната среща е да се намерят решения за облекчаване на тежкотоварния трафик през граничните пунктове. Алтернативи за това се търсят и в железопътния и водния транспорт на стоки и товари.

Вицепремиерът след срещата заяви, че до 2-3 месеца предстои да се изградят две нови ленти за хладилни камиони при ГКПП "Капитан Андреево".

От началото на годината в митниците на "Капитан Андреево" и "Лесово" са обработени с 100 000 товарни автомобила повече спрямо първите десет месеца на 2021 г., посочи Алексиев. Той уточни, че една от причините за това е войната в Украйна, поради която всички товарни и логистични потоци са се насочили към нашия район.

Двамата министри обсъдиха възможността опериращите интермодални влака да се увеличат от 7 до 22 броя. "В областта на интермодалните превози вече имаме голям напредък - около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината", посочи Христо Алексиев.

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

България трябва да побърза с подготовката на проекта