„Отказваме се от всички претенции и започваме на чисто да правим нова партия. Ситуацията налага много смели решения и трябва да се откажем от комфорта на партийните си структури и своите позиции там, да застанем с лицата си и да изградим нова единна сила".

Така лидерът на „Синьо Единство" Христо Панчугов обясни в ефира на ТВ7 своите виждания за новия реформаторски блок в дясно.
Припомняме, още преди парламентарните избори хората на Надежда Неински не успяха да се разберат с ДСБ и Иван Костов, защото искаха нова партийна формация.

Според Панчгугов, който често се забелязва сред протестиращите в София, на улицата не излизат хора, които си нямат друга работа, но са избрали всяка вечер избират да са на протест, за да изразят позицията си.

„Това, което обединява хората е, че вече нямат никаква толерантност към задкулисните договорки и към политиката като такава, каквато я познаваме у нас.
Конфликтът е ценностен, хората имат ясна представа какво е грешно - за тях е грешно икономически интереси да редят правителството, за тях е грешно мнението им да няма никакво значение", коментира той.

Лидерът на „Синьо Единство" бе категоричен, че бившите управляващи от ГЕРБ нямат място в новия десен блок, тъй като многократно са доказали неспособността и липсата на воля да предложат истинска дясна алтернатива, а в момента стоят безпомощно и дори не правят опит да предефинират приоритетите на Народното събрание.

Ние от „Синьо Единство" представляваме онази част от СДС, която напусна като реакция от две неща - развалянето на Синята коалиция и политиката, която СДС започна да води веднага след това разваляне и подкрепата към правителството на ГЕРБ", уточни той.
Панчугов заяви също така, че още от самото начало е било повече от ясно, че новото правителство, нарекло се „програмно" е нямало никакво право да си сложи такова определение.

Лидерът на „Синьо Единство" допълни, че въпреки неуспеха в разговорите с ДСБ преди изборите, в следващите седмици трябва да се проведе публичен дебат и разговор около приоритети, да се изясни каква десница искат всички и какъв път са изминали в последните години.