"Нова Република" се надява на по-силна позиция за преговорите между Европейската комисия и "Газпром". В становище до медиите от формацията посочват, че политическият им съвет е удовлетворен от активната българска позиция по преговорите.

От "Нова Република" се надяват на по-силна позиция, която да доведе до компенсации за минали периоди и подписване на нов договор с "Газпром", при по-добри условия. Това според тях може да стане чрез активна дипломация с Полша и Балтийските републики.

От политическата формация настояват позицията на страната ни предварително да се оповести публично и да бъде подложена на обществено и експертно обсъждане.

Припомняме, че преди два дни бе обявено, че България ще изготви национално становище по антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром" след дебат в парламента.

Министър Павлов остави на парламента въпроса с „Газпром“
Обновена

Министър Павлов остави на парламента въпроса с „Газпром“

Огнян Герджиков покани експерти на среща в Министерския съвет

Същевременно, от "Нова Република" изразяват тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор Сотир Цацаров с крупни бизнесмени. Тогава са обсъждани енергийни, медийни и политически теми.

От формацията припомнят, че по тяхно предложение 43-ото Народно събрание е задължило всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи.

От "Нова Република" настояват Парламентарната група на ГЕРБ да поиска анкетна комисия, която да изслуша засегнатите страни и специалните служби. След това комисията да установи причините за проведената нерегламентирана среща и съдържанието на проведените разговори. Комисията трябвало да установи и връзката между проведената нерегламентирана среща и членството на участниците в масонски ложи и други тайни организации.

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

От "Нова Република" се обръщат към ГЕРБ като представители на ЕНП, които са декларирали, че ще представляват българските десни избиратели в 44-ото Народно събрание.

От "Нова Република" заявяват готовност да съдействат на всички власти и да проведат консултации с десни и реформаторски политически партии по тези важни за националния интерес въпроси.