Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за особените залози. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласуваха единодушно със 171 гласа "За", без нито един против и въздържали се.

От парламентарната група на "Възраждане" декларираха, че ще подкрепят законопроекта с аргумент, че има добра защита на личните данни. Между първо и второ четене от формацията на Костадин Костадинов ще направят предложения.

Законодателната инициатива цели предоставянето на качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса чрез създаване, поддържане и развитие на функционален и надежден електронен Централен регистър на особените залози към Агенцията по вписванията.

Правителството предлага законови промени за по-лесен достъп до електронни услуги

Правителството предлага законови промени за по-лесен достъп до електронни услуги

Отпада изискването за квалифициран електронен подпис, а таксите се намаляват

Предвижда се изграждането на персонална електронна партида на залогодателя и осигуряването на регистриран достъп до делата и съдържащите се електронни образи на документи. Осигурява се публичност на актовете, подлежащи на обявяване в регистъра при спазване изискванията за защита на личните данни. С проекта на закон се прецизират образците на заявленията за вписване, заличаване и обявяване на актове, както и се урежда възможност за отстраняване на допуснати от заявителя нередовност.

Законопроектът обезпечава възможността за подписване на заявленията и другите документи в електронна форма и създава възможността за вписване на особен залог върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието, съгласно Закона за покритите облигации. Уредено е също при противоречие между текста на документа на чужд език и на превода на български език, предимство да има преводът на български език и се вменява задължение на длъжностните лица по вписванията да извършват служебна проверка за наличие на документи с нотариално удостоверени подпис и съдържание.

Проектът на закон задължава съда, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, както и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките; да нямат право да изискват доказването на обстоятелства и представянето на актове, които са обявени в Централния регистър на особените залози. Въведена е също и възможността при подаване на заявление заявителят да може да се ползва от представените вече в предишно производство пред регистъра документи.