МВР ще събира два нови вида такси - по Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа и по Закона за електронните съобщения, съобщават от правителствената информационна служба.

Таксата за заверяване от МВР на документи и други книжа, необходими за легализиране от МВнР, е 2 лв. за първата страница и по 1 лв. за всяка следваща.

По Закона за електронните съобщения МВР ще събира такса от 10 лв. за издаване на удостоверение за вписване в регистъра за произведените или внесените радиосъоръжения и крайни електронни съобщителни устройства, включващи хардуерни приспособления към съоръженията или крайните устройства на криптографиране на електронни съобщения и използващи криптографски ключ с дължина по-голяма от 56 бита.
Удостоверенията ще се издават от дирекция „Защита на средствата за връзка".

Няма да се събират такси за издаване на разрешения за извършване на дейности със силно действащи отровни вещества поради отпадане на тези задължения на МВР, както и при издаването на първи документ за продължително или постоянно пребиваване в България на лица до 18 години, граждани на ЕС.

Предложенията за увеличаване размера на някои такси са свързани с нарасналия обем дейности във връзка с обработването на молби и издаването на удостоверения за разрешаване пребиваването на чужденци в България.

За проверка обезопасеността от пожари на земеделската техника ще се събира с по 5 лв. повече за зърнокомбайн, трактор и товарен автомобил и с по 2 лв. - за сламопреса и ремарке.
Увеличението е съобразено с времето за извършването на проверка за този вид техника и сложността на извършването й.

Намаляват се някои от таксите, като например тези, свързани с издаването на сертификати и др. документи, свързани с пожарната безопасност на селскостопански сгради и др.