Заседанията на парламента ще се излъчват в социалната мрежа, гражданите ще влизат без ЕГН, но според капацитета на парламента, главният прокурор ще идва, когато бъде официално извикан, а депутатите не се съгласиха да работят до 18 ч., вместо до 14 ч. Тези и други промени в правилника прие Временна комисия за изработване на нов правилник на НС и за промени в настоящия на комисия днес.

Бяха оттеглени няколко предложения по време на дебата - това на Николай Хаджигенов депутати, които са били членове на ДС, да не заемат постове в парламента. Депутатите от ресорната комисия ги определиха като "противоконситутиционни и срам".

Отпадна и предложението да има Консултативен съвет по законодателство по предложение на "Демократична България", то бе обсъдено, но на този етап решено и предложено от Ива Митева да се търси концепция.

Отхвърлени бяха и предложенията за промени при напускане на депутат от ПГ. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че за авторитета на НС няма плюс за едни депутати, които са решили да минат от една група в друга.

По отношение на предложението най-малко на два месеца да се изслушва главният прокурор, Хамид Хамид от ДПС коментира, че той винаги се е отзовавал и спорът не е реален. В крайна сметка предложението отхвърлено.

Бе прието обаче всяко заседание да се излъчва в реално време, както и на страниците на НС в социалните мрежи, макар депутатът от ГЕРБ Анна Александрова да обясни, че невинаги може да се отговаря на техническите възможности на парламента.

Относно достъпа на гражданите до НС бе решено да се влиза без изискване на ЕГН и според капацитета на парламента, както и според епидемиологичните мерки и според реда, определен в НС.

Бе отхвърлено и предложението гласуването на законопроектите на комисии да става присъствено от депутат - нещо, което всеки път се наблюдава по време на заседанията, че народните представили си прехвърлят гласа и решенията върху други представители от тяхна парламентарна група. И този път в дебата стана ясно, че няма как да се осъществи, тъй като "депутатите имат работа и в комисии, които текат едновременно".

Депутатите от временната комисия приеха да може законопроект да може да се вкарва в комисии спешно и да се разглежда 24 часа преди гласуването му в зала, условието е обаче това да е прието с мнозинство от съответната комисия.

Прието бе също да се приема, обсъжда и гласува доклад на всеки 6 месеца на Комисията по жалбите, която разглежда сигнали от граждани.

Времето на работа на депутатите да се увеличи до 18 ч. по предложение Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, вместо до 14 ч., а комисиите да заседават в останалото време на седмицата - понеделник и вторник. Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че предложението противоречи на определението в Кодекса на труда за работно време и попита как си представят да работят депутатите по региони.

Тома Биков даде доводи, че може да се решава да се заседава дори и в събота и неделя и няма нужда да се превръща увеличението на работното време в правило. Предложението бе отхвърлено.

121 депутати трябва да присъстват в пленарна зала при гласуването на закони, беше предложено и прието, като промяна в правилника от депутати от "Демократична България". Ако депутатите са по-малко, ще се иска проверка на кворума.