Първото заседание на новия 45-ти парламент ще се проведе в старата сграда на площад "Народно събрание", научи news.bg.

Има настоявания изобщо депутатите да се върнат там, въпреки отворената след основен ремонт нова сграда - бившия Партиен дом.

На 15-ти април тържественото откриване на 45-тото Народно събрание да е в бялата сграда, е било договорено на първата среща на представители на шестте групи в него. И само ГЕРБ са били против предложението, стана ясно от думите на Мая Манолова на излизане.

На откриването на първото заседание на новоизбрания парламент ще присъстват също държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала. За това не е постигнато съгласие обаче и въпросът е оставен за новия председателски съвет, който ще бъде сформиран.

Президентът свика новите депутати на 15 април

Президентът свика новите депутати на 15 април

Утре указът ще бъде публикуван в ДВ

Пред БТВ Мария Капон от "Изправи се. Мутри вън" потвърди, че първото заседание ще е в старата сграда на НС , като добави, че само ГЕРБ са против. По думите й предстои да се внесат предложения и да се реши как това ще стане. Тя не уточни какво ще стане с бившия партиен дом, но загатна, че е възможно там да заседават комисии, какъвто бе редът е преди. 

По-късно информацията потвърдиха и от пресцентъра на правителството. 

Съгласно Конституцията първото заседание на НС ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото народно събрание това е Мика Зайкова.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се изявления да направят представители на парламентарно представените партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Депутатите се сбогуваха със сградата на Народното събрание

Депутатите се сбогуваха със сградата на Народното събрание

От есента те се местят в бившия Партиен дом

Припомняме, депутатите се преместиха в новата сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом, в началото на новия политически сезон на 2 септември 2020 г.

Тогава обаче журналистите изразиха недоволство, тъй като се оказа, че достъпът им е ограничен и на практика могат да видят кой влиза и излиза от сградата на парламента единствено от прозореца на тоалетната, предвидена за ползване от журналистите.

Медиите дори внесоха подписка срещу новите условия, при които са принудени да работят.