След като парламентът одобри кабинета Денков/Габриел и в Министерския съвет се проведе церемония по приемственост, започнаха и церемониите по предаване на министерските постове в оделните институции, за които ведомствата разпространиха информация.

По-рано днес пък от пресцентъра на МС съобщиха, че всички заместник-министри от служебния кабинет са освободени от заеманите длъжности, с подписани от служебния министър-председател Гълъб Донев заповеди.

"Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание - той ще е с 3 % дефицит и без увеличение на данъците" - това анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите.

По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее.

Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици.

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет.

"Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни за експлоатация". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който на церемония в МРРБ прие поста от своя предшественик арх. Иван Шишков.

"Регионалната политика стои в основата на целия икономически прогрес на държавата. Политическото говорене трябва да е малко, а технократското трябва да преобладава. Възнамерявам да продължа линията на работа на своя предшественик по търсене на решенията, които полезни за обществото", каза още министър Цеков. Той изрази своята удовлетвореност от съвместната си работа с арх. Шишков и напомни, че е имал възможността да работи с него в Народното събрание.

Регионалният министър обясни, че в първата седмица фокус за него ще бъде да се запознае с отчета за работа на министерството в мандата на служебното правителство и с най-належащите за разрешаване проблеми.

Иван Шишков посочи, че от новия регионален министър може да се очаква летящ старт. За целта той му оставя карта с магистралите и информация за напредъка на обектите, за да не се губи ритъм. Той информира, че е възложил на Агенция "Пътна инфраструктура" да направи точен доклад за състоянието на пътищата, за да може въз основа на него да се вземат управленски решения.

"Оставям работа. Очаквайте приемственост, включително от колегите", обърна се Иван Шишков към новия регионален министър.

За мен ключовата дума ще бъде "доверие" между нас. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към експертите в МОН при приемането на поста. Той подчерта, че смята експертите за хора с потенциал и свои съмишленици, защото образованието и науката обединяват в името на по-доброто бъдеще на деца, ученици и студенти.

Министър Цоков очаква подкрепа, креативност и позитивност в отношенията, за да се изгради цялостна екосистема на българското образование с включване на други институции за усъвършенстване на българското образование.

Проф. Сашо Пенов предаде поста с благодарност към администрацията, която с талант, ум и постоянство надгради започнатото от предишните екипи.

"Аз съм горд, че се получи спойка между нас и бившите министри, които също даваха своите съвети. Така ще подходя и аз, за да може да има приемственост в работата на министерството", увери Пенов.

"За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което спазва законите в страната. Затова "предаването" на властта в Министерството на правосъдието не е просто церемония, а приемственост в каузи, политики, законопроекти, които ние ще защитаваме още утре в правната комисия на парламента".

Това заяви днес новият министър на правосъдието Атанас Славов, като прие държавния печат от служебния министър Крум Зарков.

Министър Славов посочи, че двамата са били съмишленици по въпросите на съдебната и конституционната реформи, водили са заедно битки, а някои са и спечелили. Открои приетия механизъм за разследване на главния прокурор,за реформа в начина на избирането и освобождаването му от ВСС, започналия процес по освобождаване на Иван Гешев от поста.

"Поемате МП в много тежък момент, но кризата дава шанс за необратимото разглобяване на една система, която имаше много повече общо с ресторанти и джуджета, отколкото със съдебната система и магистратите", каза Крум Зарков.

"Аз съм изключително щастлив, че човек като проф. Христо Хинков идва като редовен министър на здравеопазването. Бях се настроил, че мандатът на служебния кабинет ще бъде кратък. Оказа се доста по-дълъг, но страната има нужда от парламент. Проф. Хинков е човек с огромен административен опит. Аз дойдох на този пост като председател на Столичната лекарска колегия. Познавам всички колеги в София и съм убеден, че той ще се справи и ще направи подходящия екип", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. "Това, което с проф. Хинков си говорихме и декларираме е, че е изключително важно да има приемственост и нашето здравеопазване да бъде надпартийно", допълни д-р Меджидиев, който връчи на новия министър отчет за свършеното през последните десет месеца и благодари на целия екип за съвместната работа.

"Абсолютно вярно е, че здравеопазването не трябва да има цвят, защото когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят", посочи на свой ред новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков. Той бе категоричен, че ще продължи работата по всичко започнато. "Всички проекти, които са започнати от предишното ръководство, ще ги прегледам и ще завърша. Принципът е този - след като е започнат един проект, след като са вложени средства, пари и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Винаги могат да се намерят аргументи един проект да бъде спрян и започнат наново, но аз съм против това", каза проф. Хинков и допълни "Искам да направя от министерството на болестите, министерство на здравето. Да се борим за профилактика, за промоция на здравето и мисля, че имам разбирането на финансовия министър. Така че се надявам да успеем".

На кратка церемония по приемственост днес, 6 юни 2023 г., в Министерството на културата новият министър на културата Кръстю Кръстев пое поста от досегашния - Найден Тодоров.

"Това е човек, който през годините се е доказал като един от най-добрите ръководители в културата в България" - с тези думи Найден Тодоров представи своя наследник. С присъщото си чувство за хумор маестро Тодоров пожела на министър Кръстев да работи в Министерството толкова време, колкото и в Пловдив, както и да бъде също толкова успешен. "Преди два месеца ти връчих наградата на Министерството на културата, сега ти връчвам Министерството на културата", обърна се Найден Тодоров към Кръстю Кръстев.

Министър Кръстев благодари на Тодоров, като подчерта, че за него той е изключителен професионалист и човек, когото обича и уважава. "Вярвам, че е направил всичко, което може - и повече - за това тук да се случват нещата, за което благодаря!", каза министър Кръстев. Той сподели, че сега идва на място, на което преди това е отивал по други причини. Затова си е помислил: "Отдушникът ти свършва, сега ти трябва да бъдеш отдушник". По отношение на работата министър Кръстев сподели, че е свикнал тя да бъде в екип, в който има уважение към труда на всеки. "Аз уважавам всеки труд, уважавам моженето в труда", посочи новият министър на културата. По думите му вероятно има натрупани негативни неща от всичко онова, което пречи на работата, която трябва да се свърши, но вярва, че всички работещи в Министерството идват в него с голяма любов, преди всичко към културата. "Иска ми се да изградим дух на доверие, което зная, че се печели трудно. Повярвайте ми, аз няма да се намеся в работата на никого, ако той спечели доверието ми, че това е, което трябва да се направи", обърна се министър Кръстев към екипа на Министерството на културата. Системата трябва да се успокои, а хората - да бъдат оставени да работят, каза още министърът. Той изтъкна, че в културата има много можещи хора и ако Министерството успее да успокои средата, в която работят, те ще дадат най-доброто от себе си.

В края на церемонията, спазвайки дългогодишната традиция, Найден Тодоров символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на управлението от досегашния ръководител на институцията Христо Алексиев. Работата по плана за оздравяване на "Български пощи" ЕАД и изпълнението на Проектите по плана за възстановяване и устойчивост са другите важни задачи пред новия екип. Георги Гвоздейков подчерта, че е важно бързо да бъдат решени въпросите с обжалваните поръчките за доставка на нов подвижен състав за железопътния транспорт. "Това, което е направено, ще бъде продължено и надградено. Най-важното е максимално бързо да покажем резултати, които са важни за хората", коментира той.

Досегашният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че за него също е важно да продължи работата по оздравяване на Български пощи, изпълнението на проектите по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", Плана за възстановяване и устойчивост, както и спешната медицинска помощ по въздух.

"Имаме отлична възможност за геополитическо позициониране в региона", добави Христо Алексиев. В тази връзка стартирахме редица проекти, както и активизирахме работата по Средния коридор за транспортни доставки между Азия и Европа, каза още той.

"За мен електронното управление е кауза, в която вярвам и винаги съм изповядвал. Знам и вярвам, че в Министерството и Изпълнителната агенция "Инфраструктура на електронното управление" има достатъчно хора, които споделят моята визия, с които заедно ще вървим напред.", заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на церемонията по приемане на властта.

Досегашният служебен министър на електронното управление Георги Тодоров пожела успех на министър Йоловски и благодари на екипа на Министерството за съвместната работа.

"Целият ми професионален път и натрупаният опит са единствено в МВР. Сигурен съм, че работата досега ще ми помогне на новата позиция, тъй като аз съм част от МВР. Познавам проблемите, трудностите и препятствията, с които колегите се сблъскват всеки ден и с екипа ми ще помогнем да се справим с тях. Не съм политическа фигура, а човек от системата и се надявам това да донесе спокойствие на колегите. Ще направя всичко възможно да държа МВР далеч от политиката и от междуинституционални и междуличностни борби, на каквито сме свидетели напоследък", заяви Калин Стоянов, след като пое поста министър на вътрешните работи. Той отбеляза, че заради поредицата от избори значителни сили на МВР бяха пренасочени в изпълнение на тези задачи, но се надява сега те да бъдат съсредоточени в осигуряването на реда и спокойствието на гражданите. "Надявам се и на сериозна подкрепа от страна на всички служители, тъй като те знаят че съм част от тях. Ще бъда гарант за това МВР да изпълнява задълженията си, въпреки трудната вътрешна и международна обстановка", посочи Стоянов.

Той очерта три основни приоритета пред бъдещото ръководство - противодействие на войната по пътищата; противодействие на уличната и престъпността в малките населени места, за да усетят хората, че МВР се грижи за решаването на ежедневните им проблеми; справяне с миграционния натиск. "Сигурен съм, че с колегите ще продължим да водим министерството в правилната посока и ще дадем сигурност и спокойствие на гражданите", завърши обръщението си министър Стоянов.

"За изминалите 10 месеца успяхме да постигнем голяма част от приоритетите, които заложихме в началото на мандата и изпитвам удовлетворение от това. Най-важното - декларирах, че ще изисквам спазване на принципа на законност в министерството и това беше факт - във всичките си действия през този период МВР се ръководеше само от закона, не служихме на ничии интереси, не позволихме влияния. Изказвам огромна благодарност към целия състав на МВР за това, че ми повярва, че промени собствената си нагласа и нагласата на обществото за МВР, заяви досегашният министър Иван Демерджиев.

Той подчерта, че с много усилия МВР се е справило с изключително тежък мигрантски натиск, който ще е предизвикателство и пред новия министър и неговия екип. Вярвам, че предприетите действия дадоха резултат и отвориха вратата за Шенген, като очаквам новият екип да извърви начертания път. "Вярвам че за 10 месеца успяхме да обезпечим с необходимото служителите на МВР за да изпълняват функциите си. В ход са многобройни обществени поръчки, и те трябва да бъдат довършени, за да има гаранции за пълноценната работа. Смятам, че МВР трябва да е още по-професионално ориентирано, с поглед към развитието на служителите. Пожелавам на новия министър да запази самостоятелност при ръководеното на министерството и вземането на решения, добави Демерджиев.

Три основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър на отбраната Тодор Тагарев, който встъпи в длъжност днес. На първо място - продължаване на усилията за укрепване на отбранителните способности на страната; на второ място - приноса на България и нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и Югоизточна Европа и на трето място - осигуряване на демократични гражданско-военни отношения.

В изявлението си, след като прие поста от досегашния министър на отбраната Димитър Стоянов, министър Тодор Тагарев подчерта, че в пакета от мерки, който двете водещи политически сили обявиха за краткосрочен и дългосрочен период, влиза намерението бюджетът за отбрана да достигне не по-малко от 2 % от БВП. Той обяви, че ще се запознае с изработената от служебния кабинет инвестиционна програма с приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили. "Най-важните са хората, за мен всеки човек е ценен", подчерта той и призова да не се вярва на слухове и спекулации. "Няма никакви негативни намерения на водещите политически сили и правителството по отношение на хората в отбраната", подчерта той.

Втората насока в работата е свързана с важността на приноса на България и на нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и в Югоизточна Европа. "Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границата на Украйна и агресивните намерения на Кремъл бъдат блокирани. Само по този начин нашият регион и нашето бъдеще могат да бъдат гарантирани. Трябва да направим това, което е необходимо, както за да укрепим нашите отбранителни способности, така и да окажем помощ на Украйна, за да може тя да продължи контраофанзивата, която видимо е започнала, и да освободи своите територии. Това трябва да го правим в рамките на съюзните решения и на решенията на Народното събрание", посочи министър Тодор Тагарев.

Като трета насока в своята непосредствена работа той посочи, че е необходимо да се гарантират демократични гражданско-военни отношения и граждански контрол върху дейността на армията. "Ако това работи, обществото със своите политически представители и военните професионалисти ще намерят тези решения, които са най-адекватни за нуждите на страната. По тази тема има сериозни предизвикателства. Вярвам, че ще работим заедно, за да покажем, че в България има взаимно уважение между политическото ръководство, хората в униформа и цивилните експерти в сферата на отбраната", подчерта министър Тодор Тагарев. В следващите дни той ще представи екипа си.

"Разчитам на всички вас, на натрупания опит тук, включително и в последните десет месеца. Разчитам на подкрепа в Народното събрание - между двете основни политически сили на практика няма разлика в програмите им по отношение на отбраната. По много от въпросите за отбраната може да намерим много по-широк консенсус, по някои дори и пълен консенсус", заключи той.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет. "В началото на мандата обявих, че ще акцентираме върху приемственост в работата и на модернизацията на Българската армия. Това, което успяхме да направим съвместно с колегите от военната и цивилната експертиза, беше да развием проектите за 3D радарите, бойната машина на пехотата, за 155 мм гаубици, за зенитно-ракетните комплекси и да сключим договор за доставката на вторите 8 самолета F-16. "Не бяха забравени и военнослужещите. Успяхме да увеличим командировъчните за военните, които участват в мисии зад граница, квартирните пари, както и стипендиите на курсантите", посочи той.

"През този период Българската армия беше там, където беше необходима - в помощ на населението при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задачи по медицинска евакуация", заяви министър Димитър Стоянов.

"През целия си съзнателен живот никога не съм служил на друга държава, никога не съм се срамувал, че съм носил униформа. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм работил за приятели, защото всичките ми приятели са в Българската армия", категоричен беше служебният министър на отбраната. Той благодари за военната и цивилната експертиза на личния състав на Министерството на отбраната и на членовете на своя кабинет - за съвместната работа в полза на Българската армия, и пожела успех на министър Тодор Тагарев и на неговия кабинет.

"Основна цел в работата ми ще бъде повишаването на качеството на живот на децата, младежите и възрастните и постигането на удовлетвореност от социална система. Ще направя всичко възможно да има приемственост в дейността на Министерството на труда и социалната политика, но в същото време идвам с нови идеи за обновяване на някои от политиките с цел да модернизираме и да направим социалната политика, социалната подкрепа още по-ефективна за всички възрастови групи". Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова при приемането на поста от Лазар Лазаров.

Тя подчерта, че основните принципи, които ще следва в работата си, са професионализъм, ефективност и видими резултати, приемственост и прозрачност. Министър Шалапатова изтъкна, че има огромно доверие в служителите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя се ангажира в рамките на две седмици да представи своя екип, приоритети и най-наболелите въпроси, с които ще се ангажира, след като се запознае с дейността на министерството и направи анализ на постигнатите успехи и задачите, по които е необходимо работата да се ускори.

"Благодаря за усилията на всички колеги в социалната система. Високо оценявам вашата работа и уважавам всеки един опит да помогнете на дете в нужда, на младеж, който е изгубил посока в своя живот, семейство, което не може да се справи със своите родителски отговорности или на възрастен, който има нужда от подкрепа", каза министър Иванка Шалапатова.

Тя добави, че познава работата на МТСП както като дългогодишен партньор от страна на гражданския сектор и изследователската общност, така и отвътре в качеството си на заместник-министър в служебния кабинет през 2013 г.

"Оставям системата на МТСП в много добра кондиция", заяви Лазар Лазаров при предаването на поста. Той отбеляза, че министерството е било първото, което е започнало работа с европейски средства от новия програмен период 2021-2027 г. със стартирането на процедури по Програма "Развитие на човешките ресурси" и по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027. Поставихме начало и на ангажиментите по Националния план за възстановяване и устойчивост", добави Лазар Лазаров. Той изрази увереност, че постигнатото от неговия екип ще бъде надградено и пожела успех в работата на министър Шалапатова.

Ще продължа всички добри практики и политики, които са стартирани и ще работя за предвидимост на бизнеса и хората, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който прие управлението на Министерството от служебния министър Никола Стоянов.

"Основен приоритет за мен е надграждане на добрите резултати в икономическия сектор, които бяха постигнати през миналата година", посочи министър Богданов. Той подчерта, че компаниите трябва да имат спокойствие, за да се гарантира ръст на инвестициите и да се минимизира ефектът от очакваната рецесия на европейско ниво. "Преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на годината отчитат ръст от над 10% в сравнение със същия период на миналата година и за мен е много важно да създадем всички предпоставки за подобряване на тези резултати", коментира министър Богданов. Той допълни още, че е отборен играч и ще разчита на експертизата на администрацията в Министерството на икономиката и индустрията за постигане на всички набелязани цели.

Служебният министър Никола Стоянов акцентира, че оставя едно добре работещо министерство и дружества в системата. Той се ангажира, че заедно с целия си екип ще положат усилия и са на разположение, за да се гарантира максимална приемственост и плавен преход.

Новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева прие поста от служебния министър Александър Пулев по време на официална церемония в министерството.

Министър Стойчева заяви: "Ставайки държавник, променям ролята си, но мисията остава същата. Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да "зарази" още по-широко България."

"Благодаря за сърцатата работа на целия екип на Министерството на иновациите и растежа, че работиха за хората на България! Оставяме активиран ресурс от 820 млн. лв. под формата на отворени за кандидатстване от предприятията процедури по Плана за възстановяване, което е 82 % от целия ресурс по линия на МИР, и старт на най-голямата индустриална зона на Балканите - "Доброславци" - със специализация в аутомотив сектора. Пожелавам ви успех", обърна се Пулев към Стойчева.

Според министър Стойчева имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, силна предприемаческа и старт-ъп култура, и интелектуален и изследователски капацитет, който може чрез комерсиализация да повиши конкурентноспособността на икономиката.

"Ще работим страната ни да бъде щастливо място, пълно с предприемчиви и икономически овластени хора", сподели Милена Стойчева.

Ще работя да продължи да просперира този сектор, заяви пред TravelNews новият министър на туризма Зарица Динкова на влизане в сградата на ведомството заедно с бившия вече министър Илин Димитров. Двамата дойдаха по традиция пеша от Министерския съвет до Министерството на туризма, което се намира на ул. "Съборна 1".

На въпрос какви ще бъдат първите й действия, тя отговори: Нека с Илин Димитров да си предадем работата и след това ще се радвам да си говорим и да работим съвместно. На този етап Динкова не коментира исканията на бранша да бъде сменена от поста.

БНР информира, че от Алианса на туристическата индустрия в България и на Конфедерацията на българския туристически бизнес са заявили несъгласие на туристическия браншДинкова да оглави министерството и настояват за нейната смяна. Двете организации са готови за протест и настояват за среща още тази седмица с премиера Николай Денков и с Мария Габриел. Те нямали нищо против личността на Зарица Динкова, но тя нямала подходящо образование и опит в туристическия сектор.

Денков към новия МС: Моята благословия е гърбината да ни е яка

Денков към новия МС: Моята благословия е гърбината да ни е яка

Той скочи на освобождаването на зам.-министрите от служебното правителство