Новият американски посланик в България Н. Пр. Кенет Мертен се надява надява Украйна един ден да се присъедини към НАТО. Русия остава единственото препятствие пред мира в Украйна. Русия и само Русия може да прекрати войната още днес, каза посланикът в официалната си пресконференция.

Събитието бе организирано от Атлантическия клуб в България и на него присъстваха президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов и др.

Той добави, че военната помощ за украинската държава трябва да продължи. Путин и Кремъл трябва да бъдат държани отговорни за безразсъдните си действия, които доведоха до смърт и унищожения, подчерта посланикът.

Зеленски: Украйна е готова да подпише споразумения за гарантиране на сигурността

Зеленски: Украйна е готова да подпише споразумения за гарантиране на сигурността

Отговор на руската агресия

Иначе Мертен е впечатлен от България и от местата, които е посетил, като определи българите като невероятно гостоприемни и приятелски настроени хора. Българите и американците се харесваме и се разбираме добре. САЩ и България са постигнали толкова много като приятели, партньори и съюзници, така че доброто тепърва предстои, изтъкна посланикът.

Мертен призова и президентът на САЩ Джо Байдън да посети България. Той ще се опита да убеди и американските конгресмени да посетят българския парламент. Визитите от страна на американския конгрес и бизнеса в България и в българския парламент ще се увеличат, увери дипломатът.

"Много харесвам богата история на страната, която разказва историята на една земя, която се намира на кръстопътя на цивилизациите. Това е история от освобождаването на чуждестранни нашествия, окупация и усилия за интеграция със Западния свят. САЩ се гордее, че играе подкрепяща роля", каза Мертен.

Посланикът е възхитен още от писателя Георги Господинов, който спечели литературната награда "Букър".

Георги Господинов получава званието "Почетен гражданин на София"

Георги Господинов получава званието "Почетен гражданин на София"

Това реши Столичният общински съвет

Той е горд да работи с българското правителство и организации като Атлантическия клуб. Историята на отношенията между България и САЩ продължават да растат, като главите, които ще пишем занапред, ще бъдат най-добрите и интересните занапред, сигурен е Мертен. Вече текат подготовките за двустранния стратегически диалог между САЩ и България. Това ще е невероятна възможност за ръководствата на двете държави да разгледат прогреса на двете нации, които работят по въпроса за двустранното и регионалното значение.

Освен това ще бъде разработена и нова стратегия за Черноморския регион. Това е една област, в която има сериозни проблеми и се търсят партньорства в областта на отбраната и международните партньорства, каза Мертен.

Министър Славов се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен

Министър Славов се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен

Обсъдили са регулирането на лобизма и мерките за защита на интелектуалната собственост

Двустранната търговия между САЩ и България възстановява старите си равнища, отчете посланикът. Американските компании разглеждат партньорства за пазара в България, както и разширяване на свързаността в технологиите, иновациите, транспорт и инфраструктура, предприемачество, енергетика. България полага усилия да диверсифицира източниците си на ядрено гориво и ядрена енергетика, изтъкна посланик Мертен.

Той добави още, че България и Балканите продължават да се интегрират със Западните Балкани и показва демократична стабилност и икономически растеж. 90 000 американци посещават България всяка година, посочи още Кенет Мертен.

Американската камара е за по-категорична политическа воля за еврото у нас

Американската камара е за по-категорична политическа воля за еврото у нас

Това е естествен процес на задълбочаваща европейска интерграция на България, според организацията